dinsdag 8 oktober 2013

Brandgevaarlijk

Als draken in deze tijd (en ruimte) zouden bestaan, dan zien ze er ongetwijfeld als Brandgevaar uit. Helaas in de negatieve betekenis van de uitdrukking. Jan Kragt bewijst wederom met klasse géén geboren scenarist te zijn. De poging om het leven van een aan geheugenverlies lijdende man te reconstrueren aan de hand van een spionagetoneelstukje met Hitcockiaanse confrontaties zou steek kunnen houden als je tenminste empathie voor hoofdpersoon Robert kan opbrengen. Of toch op zijn minst sympathie voor de therapie. In Brandgevaar wordt het allemaal zo artificieel gebracht met tussenin een educatief aspect om je op de brandgevaren te wijzen. De bijdrage is opvoedkundig en mist het doel niet: je denkt na het lezen na over de mogelijk verbeterbare organisatie in huis. Het zelfbewustzijn stelt vragen! Positief. Helaas is het overgrote deel en dus de rest van het boek een lachertje. Steve van Bael blijft trouw aan zijn eigen kunnen, helaas betert het niet bij elk nieuw album. De typische fouten (figuren met de lange nek) sluipen er steeds in en je hebt de stijlverschillen in de inkting (dan glad, dan met lichte arcering). Openbare boekverbranding is helaas van alle tijden, zo ver hoef je echter niet te gaan om Brandgevaar te vermijden.
- Brandgevaar HC **
- Brandgevaar SC **
- Jommeke, de belevenissen van Luxe 9 **½
Wie is in hemelsnaam Mark Borgions die de eer kreeg om deze schamele luxe-editie op te fleuren met een trefzekere designtekening?
Een internationaal gevierd illustrator die bovendien ook Stan Lee Coles schitterend liedje Seperated ondersteunde met een even sublieme animatiefilm. Zoek maar eens op. Te klasseren als 'Modern old school animation. Luilekkerland is hierin helaas ook gemoderniseerd, zeer tegen de originaliteit van het origineel in. Wat voor zin heeft het om oude klassiekers op te waarderen door ze in een modernere jas te steken. Duidelijk een marketingfout die resulteerde in een commerciële flop. Om toch inhoudelijk aan de slag te gaan: feestvieren elke dag, het is niet iedereen gegund. In Luilekkerland daarentegen word je op je wenken bediend. Het grootste festijn komt er echter wanneer Gobelijn ten huwelijk wordt gevraagd door een apin. Gelukkig komt de aap tijdig uit de mouw wanneer Gobelijns wondermiddel (apen menselijke kenmerken -waaronder spraak en taal- bezorgend) na verloop van tijd uitgewerkt is. Flauw getekend (de figuurtjes op de cover alleen al) en bovendien extra verzwakt door het lege scenario. Wat is er nu daadwerkelijk gebeurd op het eiland dat het zo verwoest werd? Als een te vaak gespannen elastiek: uitgerokken.
- Jommeke, de belevenissen van Luxe 10 **
- Slimmeke Slim **

Geen opmerkingen: