zondag 9 december 2012

Alternerende ego's

Terwijl andere langlopende reeksen vastlopen in eerste (Sherman) of tweede seizoenen (Empire USA) omdat de schrijver absoluut de plot wil rekken over meerdere albums,
zijn de variaties op hetzelfde thema die hierin geboden worden steeds veranderend creatief. De levenswandel van de hoofdpersoon is persoonlijk intensief: er wordt een echt verhaal verteld! Je hoeft je ook niet voortdurend te excuseren waarom je de andere feiten (uit voorgaande delen) niet meteen in het plaatje kan laten passen. Je leest immers in eerste instantie wat Darius overkomt en geleidelijk aan worden de elementen aangereikt die verklaren waarom hij de hoofdrol mag opeisen. Met een einde dat ongestoord uitnodigt om te herlezen (het verhaal van Camille), hopend dat je de puzzel nog beter in elkaar kan laten passen. Alter Ego, een ongewone, knappe reeks.
- Alter Ego 6 ***½
- Barracuda 3 **½
- Empire USA - Episode 2-6 **
Niet de krachtigste biografie, noch de afspiegeling van de 'innemende' persoonlijkheid die Jim Morrison was,
Bertocchini zorgt wel voor de nodige identificatieraakvlakken en portretteert sterk de getormenteerde ziel van de verloren dichter. Plaats voor het grote drama is er niet, daarvoor blijven de feiten in de geschiedschrijving oppervlakkig. Toch stoort dat niet omdat je dankzij Jefs tekeningen in een trance verzeild raakt die je mee laat trippen op Morrisons gedachten. Enorm documentair realistisch met een sjamanistische sfeer waarmee Jim een hogere ik wil bereiken. Veel blijft onbenut, maar evenveel komt wel aan de orde. Deze Dichter van de chaosis één van de betere stripbiografieën.
- Jim Morrison Dichter van de chaos ***½
- Overlevenden - Kwantumanomalieën 2 ***

Geen opmerkingen: