zaterdag 9 november 2019

Purple heart 1 - De lijkwade 2 - Viravolta 1 - Conan de avonturier 4 - Wachten op Bojangles Oneshot

Purple heart 1
New York, 1946. Josh Harrison, voormalig lid van de 101st Airborne Division en gedecoreerd met het prestigieuze Purple Heart, werkt als detective voor een advocatenkantoor. Hij voert vooral opdrachten uit voor James Rodger, oud-commandant van zijn compagnie. Josh moet uitvissen wie de immobiliënmagnaat Ronald Husler chanteert.

Hoe lang is het niet geleden dat Warnauts en Raives nog zo'n goede strip afleverden? Terug naar hun Lou Cale-roots, toen detectives uit de privésfeer IN waren. Dat er op één van de pagina's op de achtergrond een grote poster van The Big Sleep hangt, is niet verwonderlijk. De geest van Elmore en Hammett doordrenken Purple Heart, is Josuah Flanagan niet de papieren Humphrey Bogart? Het zit er allemaal in: bedrog, dubbelspel, de femme fatale, de naïeve speurneus. De redder is meteen een schot in de filmnoir-roos!
02-11-2019
8/10

De lijkwade 2 (Liberge)
In de XIXe eeuw in Turijn, is Lucia de enige dochter van baron Tomaso – een overtuigd monarchist – en de geheime geliefde van Enrico, een vurig socialistische afgevaardigde. Op dat moment maakt Secondo Pia de eerste foto van de Lijkwade, die claimt het gezicht van Christus te onthullen.

Waanzinnig mooi, Eric Liberge overdondert je met bijzonder knap realistisch tekenwerk. Bovendien creëert hij met het cameraspel een verrassende – niet overdadige – dynamiek in de visuele vertelling. Neem daar nog bij dat hij de massascènes niet schuwt en het spektakel laat openbarsten (tijdens de betoging of het carnaval), dit zonder dat het er artificieel uit ziet (die traphal, pagina 30, kader 6, wow). Het gebrek aan kleur deert absoluut niet. De wetenschappen recht tegenover het de geloofsovertuiging, wie spreekt de waarheid? Eind 19de eeuw heerst er die dualiteit in de vorm van het onderzoek rond de ware toedracht van de lijkwade. De geloofswetenschappers gaan alvast ver om hun gelijk te halen. Het finale duel moet uitsluitsel geven tussen natuur en ratio, een grootse climax die aan de Bosliefje-begindagen van Servais doet denken. Sterk.
01-11-2019
8/10

Viravolta 1 HC - SC
XVIIIe eeuw. Voormalig geheim agent van de Republiek Venetië, Pietro Viravolta, bijgenaamd 'De zwarte orchidee', staat bekend als een van de beste schermers van Europa. Vlak nadat hij naar Versailles is gereisd om in dienst te treden van koning Lodewijk XV, raakt zijne majesteit ernstig gewond door een dolksteek van een raadselachtige onbekende. Wie is toch die Robert-François Damiens? Heeft hij in zijn eentje gehandeld?

Sommige verhalen worden op het juiste formaat uitgegeven. Andere niet. Viravolta lijkt hier net als WAchten op Bojangles onder te lijden, zij het in omgekeerde vorm. De tekeningen hebben meer ruimte nodig, alsof het een Glenat-album uit de Grafica-collectie betreft, weliswaar lichtjes verkleind. Kijk naar die pracht en praal waarmee Eric Lambert je overklast (het paleis op pagina 10). Ongetwijfeld zo gewild, maar Rizzi's inkleuring is over de top (eveneens pagina 10), te gesatureerd vol met overdadige effecten. Tenzij het barokke karakter extra beklemtoond moet worden. Om deze reeks te vergelijken met De Schorpioen op de achterkaft, is iets te gewaagd. Lambert heeft niet de Marini-schwung in zich, hij verliest zich meer in details en maniëristische decors (weelderig barok werd al aangehaald). Delalande schrijft een stevige thriller die het personage van Viravolta al danig karakteriseert. De zwarte orchidee, een goed begin.
02-11-2019
8/10

Conan de avonturier 4
We vinden Conan terug midden in een met bloed besmeurde sneeuwvlakte. Hij is de enige overlevende van een veldslag. De Cimmeriër wordt overvallen door vermoeidheid en een diepe walging maakt zich van hem meester. Maar dan ontmoet hij een bovennatuurlijk knappe vrouw!

Wow, Robin Rechts interpretatie van Conan geeft je een artistieke klap in het gezicht. Terwijl de dochter van de ijsreus masturbeert, word je overdonderd door een visueel orgasme. De testosteronrazernij die de prikkelende, erotiserende frêle dame opwekt, zorgt voor penetrante actie. Sol met iedereen, jongedame, maar niet met Conan! De jacht eindigt met een vangst, alleen is de vraag: wie vormt nu effectief het wild? Recht recht de rug achter de tekentafel en haalt ritmisch alles uit de kast, als een storyboard klaar om verfilmd te worden. Klasse.
02-11-2019
8/10

Wachten op Bojangles Oneshot
Terwijl hun zoon verwonderd toekijkt, dansen ze op Nina Simone's 'Mr. Bojangles'. Hun liefde is magisch, duizelingwekkend, een eeuwig feest. Bij hen thuis is er alleen plek voor plezier, fantasie en vrienden. Degene die de toon zet, die het bal leidt, is de moeder: een onvoorspelbaar, extravagant en levendig type. Zij is degene die Mejuffrouw Supertopinada heeft geadopteerd, een grote exotische vogel die losloopt in het appartement. Zij is degene die ze constant meesleept in een wervelwind van poëzie en utopieën. Maar op een dag gaat ze te ver.

Het formaat speelt niet in het voordeel van de auteurs. De tekeningen zijn groot, te groot, met vaak zeven weinig gevulde kaders op een pagina. De wijze waarop Carole Maurel die vult is iets te vluchtig. Het zorgt weliswaar voor ritme en een vlot verloop, het ziet er zwak en slordig uit. Nochtans is Maurels kinderlijke stijl sierlijk, af en toe knap afgewisseld met retroscènes die flashbacks voorstellen waarbij ze handig gebruikmaakt van rasters. Gelukzaligheid troef met twee ouders die nonconformisch, zelfs anarchistisch door het leven gaan en die zich nergens iets van aantrekken. Helaas is de wereld niet voor de poëten onder ons en zit de kans erin dat je alsnog tegen de lamp loopt. Mooie liedjes blijven niet duren en stilletjesaan zie je de vrouw wegglijden. Wachten op Bojangles vraagt je ten dans, maakt ritmisch sierlijke bewegingen en brengt je in een roes van euforie. Contrasterend met de harde werkelijkheid waarin het koppel zich weg van de dagdagelijkse beproevingen keert en alle verantwoordelijkheid afwijst. De strip is wreed, want Boudeauts roman plaatst één van de meest kwetsbare wezens (een kind) in een voor hem onmogelijke en onbegrijpelijke situatie. Verscheurd deel je het lot van de jongen. Wachten op Bojangles mist perfectie in de boksring, maar deelt wel een stevige uppercut uit.
02-11-2019
8/10

Geen opmerkingen: