donderdag 20 oktober 2016

Vijftig stripbesprekingen (2)

Hoe zet je het fifties-weekend best verder in? Door nog eens vijftig besprekingen aan de site toe te voegen natuurlijk. Deze selectie bevat duidelijk meer toppers, klik verder en ontdek wat je gemist hebt.
Pedrosa neemt in Eenzame harten letterlijk zijn eerste Vrije Vlucht, de onderdanigheid van het dagelijkse juk van zich afwerpend. Hierin is hij als auteur net niet volwassen genoeg om het helemaal naar zijn hand te zetten, extra kneden aan het scenario ware beter geweest. De bevrijdende weg die Paul afloopt, zorgt tenminste voor dat keerpunt in zijn leven. Weliswaar verplicht om weg te lopen en onder te duiken, hoe hij op de cruise-boot terechtkomt is een raadsel. Alle kleuren van de regenboog passeren de Pedrosa-revue, mede door de onvoorziene trip op doktersvoorschrift. Poëtisch, luchtig en toch hoopgevend ondanks het drama. Eenzaam draag je Paul in je hart.
- Dwarf 4
- Edelweiss 1 SC
- Edelweiss 2 SC
- Edelweiss 3 SC
- Eefje Wentelteefje 1
- Eenzame Harten
Zowaar een 16+ label als keuring! Om te spreken van een heerlijk niemendalletje is te oneerbiedig voor Guedins terugblik op diens explorerende seksuele jeugdjaren. Hij zet de deur niet op een kier, wel troont de artiest je via de garagepoort naar diens innigste erotische zielenroerselen. De eerste keer is meer dan een niemendalletje. Het is een openhartige, perverse, licht beschamende spiegel die de auteur onomwonden voorhoudt, soms zichzelf in het hemd zettend, soms de herinnering van een nieuw hoofdstuk in de ontwikkelingsfase koesterend. Guedins stijl is rauw, met veel krassige lijnen de contouren en schaduwen vormend. Haast vlezig. Niet realistisch perfect, evenmin glooiend esthetisch als een Charles Burns. Wél een verdienste is diens visuele sublimatie. Met conceptuele verbeelding een vrouw verheerlijkend als een Venus van Milo of de vagina en de penis iets expressiever weergeven, verder reikend dan de traditionele mossel en wortel. Amusant.
- Eerste keer, De
- Elfquest 7
- Engel/Duvel 2
- FC De Kampioenen 90
- FC De Kampioenen 91
- FC De Kampioenen Vertongen en c° 14
- FC De Kampioenen Vertongen en c° 16
- FC De Kampioenen Vertongen en c° 17
- FC Schwalbe 1
- Flash 4
- Flip 3
- Franka 24 DLX
- Fucking Hell
Weinig gags maar wel van de bovenste plank. Vaak zijn de sprakeloze zonder woorden het sterkst. Hoe Odie geniet van een sneeuwpop in de vorm van een bot te maken en ze dan zo fier als een gieter onder te graven. Zalig de 'simpelen' van geest. Of Garfield die Liz' mobiele telefoon gebruikt om met Jon af te spreken. Alle klassieke Garfield-clichés toch fris gebracht met daarbovenop telkens een originele hoofding waar je vrolijk van wordt. Lachen geblazen.
- Garfield (groot A4-formaat - kleur) 122
- Garfield (groot A4-formaat - kleur) 123
- Garfield pocket (kleur) 91
- Geronimo Stilton 12
- Gold of the Dead 1
Hoe meer je van Het Gouden Kompas leest, des te meer Philip Pullman je in welke uitvoering ook in zijn ban krijgt. Die fantastische tastbare – weliswaar zo goed als onzichtbare – wereld ligt voor het grijpen zonder dat we er ons bewust van zijn. Jeugdige onbezonnenheid slaagt erin zich daar een plaats te veroveren. Lyra is naïef en gelukkig ondernemend genoeg om ons doorheen dit Noorderlicht te loodsen. Een onwaarschijnlijk en toch aannemelijk verhaal volgt. Clément Oubrerie illustreert volgens de vrije normen van menig stripschool, zich weinig aantrekkend van visuele consistentie (al ooit zo'n ijsbeer gezien, pagina 17?). Sluit deze stijl dichter aan bij die kinderlijke onschuld?
- Gouden Kompas, Het Noorderlicht 1
- Gouden Kompas, Het Noorderlicht 1 LX
- Gouden Kompas, Het Noorderlicht 2
- Gouden Kompas, Het Noorderlicht 2 LX
- G Raf Zerk 32
- Guardians of the galaxy 4
Pfff. Hoe lang moet je nu weer wachten op het vervolg van dit avontuur? Het verplicht je wel bij tijd en stond de voorgaande albums terug vast te pakken om te genieten van Pellerins geweldige tekeningen en de daarbij horende met perfecte symbiose toegevoegde inkleuring. Passie, avontuur, verraad, geheime opdrachten én actie, alles zit er in. Met klasse geschreven. Pellerin bevestigt door zichzelf te kopiëren. Zijn clichés vervelen niet. Meer hoeft dat niet te zijn.
- Haas 6 HC
- Haas 6 SC
- Havik 9 HC
- Havik 9 SC
De Franse cinema heeft er een patent op babbelzieke praatfilms te maken, zwaar of lichte psychologische drama's die de larmoyante sentimentaliteit van het dagelijkse leven bevestigen of uitvergroten. Menige woordenwisselingen beklemtonen de onderlinge relationele hindernissen tussen man en vrouw, vriend en vijand, ouder en kroost. Jim is duidelijk geen kind van die gewichtige aanpak. Hij biedt vooral stiltes en ruimtelijke scènes waar de geladenheid gedragen wordt door de 'luchtigere' (romantische) sfeer. Ook in Helena is het weer pathos troef met een verliefde man die zijn onbereikbare ideaalbeeld alsnog probeert te veroveren. De niet te doorgronden liefde van een man voor een fatalistische vrouw die zich er volledig bij heeft neergelegd steeds voor de verkeerde mannen te kiezen. Terwijl er een zweem van Indecent proposal hangt, heeft Simon er geen probleem mee om te proberen Helena's aanhankelijkheid te kopen. Sterk is wederom Jims spel om het begin meteen het einde (van het eerste deel) als loop te laten vormen, de cirkel is rond, en de verrassing te openbaren rond het mogelijke succes dat nu toch voor het grijpen ligt. Of is het slechts een illusie? Met Lounis Chabane heeft Jim het verlengstuk van zichzelf gevonden. De artiest heeft net niet die Jimse accuraatheid, hij benadert zeer getrouw. Tel daar Delphines inkleuring bij op en je hebt een tweede Een nacht in Rome. Bijna.
- Helena 1 HC
- Helena 1 SC
- Helena 2 HC
- Helena 2 SC
- Hindenburg 1 HC
- Hindenburg 1 SC
- In de geest van Gaudi
Hoera, Erik Kriek op zijn best. Sombere, duistere misdaadverhalen gebaseerd op Muder Ballads zonder het gevoel te hebben dat het gaat om trouwe verstrippingen. Kriek maakt er erg leesbare en genietbare avonturen van. Met een vaak wijzigende opbouw en vol verstrengelde flashbacks volgt hij het pad naar de vaak verrassende pointe. Gedragen door een even macabere zwartwittechniek, esthetisch 'afgezwakt' (eerder versterkt) door een perfecte monotone inkleuring. De geest van Ambroce Bierce waart rond door deze crimigangen. Slachtoffer, dader, dubbelganger of manipulator, soms is niets wat het lijkt. In the Pines, een prachtig boek.
- In the Pines HC
- In the Pines LX
- In the Pines SC
- Iron Man 5
- Iron Man 6
- IR$ 17
Aangekondigd als een trilogie, maar naarmate de reeks vordert begrijp je maar al te zeer dat Raule en Gabor nog meer te vertellen hebben. Toch betreffende de afkomst van Isabellae, een Westers ogende deerne die die in China rondwaart. Het verdwijnen van haar vaderlijke geest is een gemis voor de reeks, zijn aanwezigheid zorgde toch voor extra spanning. Toch vangt de scenariste dat op door de confrontatie met de verdwenen zus niet blijvend uit te stellen. De confrontatie opent nieuwe perspectieven. Dat het vervolg maar vlug volgen. Toffe reeks.
- Isabellae 3
- Jacques Gipar 2
- January Jones 8 HC

Geen opmerkingen: