dinsdag 7 januari 2014

Kruisig Piet de strip-Piraat

De noeste arbeid van auteurs zo maar openbaar te grabbel gooien, het is een gekend fenomeen. Werden er vroeger bootlegkopietjes gemaakt en verspreid, het bleef relatief beperkt op kleine schaal. Met het inluiden van internet echter werden er heuse piratenbaaien aangelegd waar menig kijker/luisteraar/lezer kon aanmeren om er naar hartenlust te plunderen. Eboek is zo'n site waar zonder medeweten van de originele makers veel te grabbel wordt gegooid. Onder het voorwendsel dat het enkel voor de besloten huiselijke kring voorbestemd is, mag geen excuus zijn om de rechten van eender welk auteur met de voeten te betreden.
Dat je voor jezelf kiest om je aangekochte strips (wie zegt trouwens dat ze niet uit een bibliotheek ontleend werden?) te scannen en in een pdf te stoppen zodat je deze op een tablet of laptop kan lezen (veronderstellend dat ook die van jou is), tot daar aan toe. Persoonlijk gebruik delen met de goegemeente, dat is er een beetje over.
De aan het roer vasthoudende Roodbaard hoopt ongetwijfeld in een later stadium op een heiligverklaring door het delen van zo veel schoons materiaal. Alsof hij/zij hiermee de stripwereld een gunst verleent door te trachten veel mensen met strips in contact te brengen. Haal in plaats van de zuurverdiende pluim maar eerder pek en veren boven, zoals het er in een goeie Lucky Luke aan toeging. Of zet hem aan de Bakelandt-schandpaal voor deze ongeoorloofde diefstal. Het fysieke boek moet lijdzaam toezien.
Schrijnend is het om te merken dat boeken die nog maar net verschenen zijn kwistig rondgesmeten worden (Het land van Langvergeten 14). Zo moest je na een week zelfs niet naar de winkel hollen om een exemplaar van Amoras 2 te kopen, of bij de Delhaize te sparen voor hun Sus & Wis-actie Het labyrint van de Leeuw.
Dupuis, Dargaud, Lombard, Standaard Uitgeverij en Casterman beschouwen dit misschien als een kleine garnaal, de moeite niet om zich druk over te maken. Of dit jou nu persoonlijk aanbelangt of niet -zonder toestemming MIJN vertalingen van Autobio, Paul Jester, Little Kevin, Pascal Brutal, Familie Suikerbuik vrijelijk delen-, het gaat om het ongeautoriseerd kopiëren van auteursrechterlijk materiaal.
Ken Broeders (Apostata), Charel Cambré (Jump, Amoras), Eric Heuvel (January Jones), Marq van Broekhoven (Jodocus), Minck Oosterveer (Ronson Inc, Zodiak), Gerben Valkema (Elsje), Merho (Kiekeboes) en tal van anderen, mogen die zelf beslissen over hun creaties (toch op zijn minst in samenspraak met de uitgeverij)?
Tenzij natuurlijk een mailtje naar Moulinsart zou kunnen volstaan om erop te wijzen dat ook alle albums van Kuifje in de lijst zijn opgenomen.
Verrassend is het trouwens niet dat ook besprekingen van De Stripspeciaalzaak klakkeloos werden overgenomen zonder bronvermelding.

Geen opmerkingen: