vrijdag 1 november 2019

Jack Cool 2 - Dokter Geluk - I.R.$. 20 - Thor voor Asgard 1 en 2

Jack Cool 2 (2018)
1967. Wat dreef Jezus Grijstus ertoe alles achter te laten om toe te treden tot de hippiecommune van Ken kesey? En wat verbergt hij onder zijn handschoen? Zal detective Jack Cool de dochter van Hollywoodster Jayne Mansfield, tevens de hogepriesteres van Anton Laveys Kerk van Satan, terugvinden?

Van een onconventionele detective gesproken. Scenarist Manini combineert iets te veel bovenaardse elementen met de satanische hocus pocus als voedingsbodem die daadwerkelijk invloed heeft op het verloop van bepaalde mensenlevens, waardoor je affiniteit met de karakters afstandelijk blijft. Je krijgt geen grip op Jack Cool, je kruipt met moeite in de huid van Jezus Grijstus (niet bepaald de bestvertaalde naam). Manini had langer moeten kneden aan het scenariodeeg om het potentieel van deze kleurrijke figuren ten volle te kunnen benutten. Nu werd de combinatie speurtocht met de road trip iets te nadrukkelijk verhinderd door een spirituele en psychedelische reis. De afronding met de uiterst verrassende climax biedt wel nieuwe perspectieven en ontbloot het geheim à la Soda (de hand verborgen in de handschoen). De tekeningen van Olivier Mangin zijn weergaloos en illustreren dat de man niet enkel tekenkundig weet hoe iets anatomisch correct te tekenen, vooral zijn pagina-opbouw zorgt voor die noodzakelijk zwevende schwung in deze reis naar verlossing. Jack Cool, geen mini-One flew over the Cuckoo's Nest, maar wel even geschift.
27-10-2019
8/10

Dokter Geluk (Arcadia Archief 49)
Dokter Geluk is ontsproten uit de creatieve breinen van gevestigde waarden Turk en Clarke. Turk is vooral bekend van de komische reeksen Robin Hoed en Leonardo en de spannende avonturen van de privédetective Clifton. Clarke is vooral gekend van het heksje Melisande, waarvan reeds twee albums verschenen bij Arcadia.

Turks humor (niet te verwarren met Turkse humor) wordt nogal gekenmerkt door breedsprakerigheid en absurdistisch surrealisme. Dat eerste is mede te verklaren door de inbreng van Bob de Groot, de schrijvende bloedbroeder, die het medium strips via orale overdracht (er wordt nogal behoorlijk wat geleuterd) verrijkt met de Franse gewoonte om het visuele te versterken met verklarende monologen. Het tweede ingrediënt kenmerkt zich door het destructieve cartoongenre waarin je duizend keer dood kan gaan zonder te sterven. In Dokter Geluk verbindt de scenarist zijn gelukzalig lot met Clarke die als basisingrediënten gebruikt: een heilzame dokter die zich te pas en te onpas opdringt om mensen in ongelukkige nood uit hun onvoorziene miserie te helpen en dat samen met zijn bevallige assistente Audrey. Audrey vormt de grafische weerkerende noot die niet te kraken valt. Stilzwijgend woordloos intervenieert de verpleegster terwijl ze door haar lengte nooit volledig in beeld komt. En lukt dat toch één keer op de voorkafttekening, dan draagt ze een wiel om (on)gewild haar hoofd te verbergen. Herhaling, een kenmerk van slapstick. Clarke schrijft op zich niet anders dan de Groot, want met de geslachtofferde slachtoffers eindigt het steevast noodlottig, hoe dokter Geluk ook zijn best doet om het ongeluk te keren. Ben je dus een liefhebber van Leonardo, of kijk je met een nostalgische blik naar Robin Hoed, deze Dokter Geluk redt de meubelen toont dat Turk zijn streken nog niet verloren heeft, met Clarke vormt hij een perfecte match.
27-10-2019
7/10

I.R.$. 20
De laatste jaren heeft China meer dan duizend miljard dollar van de Amerikaanse staatsschuld overgenomen. De Chinese en de Amerikaanse regering hebben een hachelijke dodendans ingezet. Het ritme werd zo heftig dat een breuk niet kon vermeden worden. Het is oorlog.

Desberg heeft hoofdpersoon Max ondertussen in zo'n onmogelijke positie gedropt, dat euthanasie de enig mogelijke uitweg is. Larry's kruistocht heeft ondertussen immers zo'n machtige tegenstanders geschoffeerd dat het wespennest waarin hij zich gestoken heeft je er zelfs met een imkeruitrusting niet ongeschonden uitkomt. Naast de verborgen complexiteiten rond het dubbelspel, voelt Desberg zich ook geroepen om filosofische mijmeringen à la The Thin Red Line op te voeren, om de lichtzinnigheid en het nihilisme alsnog te verzwaren. Vrancken haalt filmisch uit en componeert de pagina's met schwung dynamisch. En toch mist dat tikkeltje spontaneïteit en leest het zo artificieel. De beursdemonen, saai.
27-10-2019
5/10

Thor voor Asgard 1
Odin heeft het koninkrijk Asgard verlaten en Thor aangesteld als plaatsvervanger. De problemen voor de dondergod stapelen zich echter op: opstandige ijsreuzen, onrust onder de burgers en een winter die al jaren duurt. Dat eist zijn tol. Thor kan zijn machtige hamer Mjolnir niet eens meer optillen.

Lezerstip: zorg dat je de twee delen meteen na elkaar leest of je kan er geen touw aan vastknopen. Van een teleurstellende saga gesproken. Thor voor Asgard brengt je naar Thors rijk waar het voor Goden zelfs niet leuk vertoeven is. De sukkelaar wordt op de troon geplaatst en moet bewijzen dat hij de plek waardig is. Robert Rodi slaagt er geen enkele keer in om je met het gegeven en de personages te verbinden. Het kan je geen hemelse reet schelen dat er een opstand is waarbij het watje niet echt weet hoe de gemoederen te bedaren. De voorkafttekening illustreert waar het ook binnenin mee misloopt. De steeds overvloedig aanwezige close-ups missen afstand op het onderwerp en degraderen de overzichtelijkheid. Alles is zo druk, overdadig en gesatureerd. Vermoeiend.
27-10-2019
4/10

Thor voor Asgard 2
Wanneer de regenboogbrug bij een gewelddadige aanslag wordt beschadigd en brugbewaker Heimdall gewond raakt, beseft Thor dat Asgard niet alleen van buitenaf onder vuur ligt, maar ook van binnenuit. Het koninkrijk staat op instorten. Kan Thor het tij keren of luidt Ragnarok straks het einde in?

Opmerkelijk binnenin is de conceptuele bladschikking die Bianchi voortdurend aanhoudt. Hij doorbreekt het klassieke stramien en zorgt voor visuele uitdagende prikkels die helaas ook meteen tenietgedaan worden door het bombastische waarmee hij de lezer probeert te overdonderen. Mede door het oervervelende scenario van Rodi heb je geen boodschap aan deze tweeledige innerlijke strijd. Enerzijds Thor die zijn Mjolnir-macht ziet afbrokkelen, anderzijds de paleisrevolutie hoog in de hemel. Wie ligt daar wakker van?Overdaad schaadt!
27-10-2019
4/10

Geen opmerkingen: