zondag 3 november 2019

Rio (Dark Dragon) 1 - Senseï 3 - De brokkenmakers Integraal 6 - Yoko Tsuno 29 - Tiago Solan 2

Rio (Dark Dragon) 1
In deze twee fraaie boeken is het meesterwerk van Doug Wildey, de complete saga van Rio verzameld, inclusief een laatste, onafgemaakt en niet eerder gepubliceerd verhaal.

Uiterst kwaliteitsvolle oubolligheid. De cover is niet meteen het ideale uithangbord om je voor het werk van Wildey warm te maken. Begin met het voorwoord, Mark Evanier plaatst het belang van de artiest in een historische context. Altijd gevaarlijk, wanneer je een stuk bejubeld patrimonium in handen krijgt. Maar het eerste verhaal opgesplitst in episodes mooi in facsimile uitgegeven (alsof je naar de originelen kijkt) overtuigt meteen. Wildey is inderdaad zo'n klassebak die weet hoe van die rauwe wilde westen-figuren met schurkachtige tronies als mensen van vlees en bloed weer te geven. Revolvercrimineel Rio heeft voor een carrièreswitch gekozen en probeert nu anderen op het rechte pad te houden. De dunne lijn, waarbij Rio's verleden hem nog danig parten speelt, buit Wildey handig uit. Want voor je het weet keren de openbaringen zich tegen de protagonist. Het zwartwitwerk met kleuraccenten is zo sterk dat je je eraan vergaapt. Zijn rastergebruik geeft extra dimensie. Wanneer hij in Mr. Howard's Son overschakelt naar kleur, is het wennen aan de combinatie van technieken, plus vaak ook de kleurencombinaties met een iets te vlezig roze. Zijn sterkste punten vind je in de scènes waarbij één kleur gebruikt wordt om alles uit te beelden (pagina 107, kaders 2 en 8, 109-4, de volledige sequentie in de regen op 110), wat een esthetiek. Trouwens, een uiterst sterk verhaal, je bent benieuwd naar het web waarin Rio zich in het volgende deel begeeft. De veel te grote lettering is het enige minpunt. Geef die tekeningen toch meer ademruimte!
28-10-2019
8/10

Senseï 3
Slot van deze serie Sensei, maar het verhaal van Yukio zal verder lopen in Samoerai - Origines 2.

Zoiets zie je niet graag: Het einde van deze miniserie verschijnt in deel 2 van de reeks Samoerai Origines. Het is vaak al moeilijk om het overzicht te bewaren, als je dan ook nog verplicht wordt een andere serie aan te schaffen om het vervolg te kennen... Nochtans is Het Rijk der Zeven Vaandels ook een goede aanwinst in het samoerai-genre. Al moet je even teruggrijpen om de context te kunnen plaatsen. Heb je prinses Yukio al eerder gezien? Haar dramatische liefdesromance ontpopt zich als een ware thriller. En terwijl je dacht met een watje te maken te hebben, toont de meid een katje te zijn waar je best wél handschoenen bij draagt wil je in haar buurt komen. Spannende opbouw, alleen wachten op de ontknoping. Sterk.
28-10-2019
7/10

De brokkenmakers Integraal 6
Dit zesde deel bundelt de volgende titels: Het uur van de haai, Speciaal Commando, Missie in het Oostblok en twee kortverhalen die nooit eerder in albumvorm verschenen. Deze integrale bevat, net als voorgaande delen, een omvangrijk geïllustreerd dossier.

En Pierre, wat hebben we vandaag geleerd? De uitzinnige uitspattingen van stuntman Thierry Hallard, België had indertijd immers een eigen Evil Knievel die als duiveltje durfal gewaagde pogingen ondernam om het publiek zoveel mogelijk te verbazen. Met zelfs het waanzinnige idee om in Vorst Nationaal op te treden en wagens met gierende banden te laten toeren. Een stuntshow in de stijl van De Brokkenmakers. In ieder geval toont dossierschrijver Jacques Pessis zijn bewondering voor Hallards halsbrekende stunts. Naast het opnemen van de drie albums 16-17-18 scoort deze zesde bundel vooral met de (helaas ingescande) reproductie van de twee zelfparodiërende kortverhalen rond De Krukkenmakers, ongetwijfeld Duchâteau en Denayers beste uitvoering van de reguliere helden ooit. Alsof de protagonisten beter geknipt zijn voor deze spottende variant. De semirealistische wagens gecombineerd met de humoristische dikkeneuzenstijl, het gaat Denayer beter af. Over Het uur van de haai: toch wel een bizarre combinatie, dat matige realisme van Denayer die anatomisch toch wat moeite heeft (plaat 5, kader 7, of wanneer er kinderen mee gemoeid zijn, plaat 26)), met daarnaast de invulling van de decors door Fernandez. Die bizarre arceringen op de achtergrond (plaat 3, kaders 2 en 8)? Het uur van de haai gaat vooral de mist in door het weinig waarschijnlijke scenario van Duchâteau. De spanning is er eentje om de lezer zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Zesenveertig pagina's klinkt ideaal, helaas gezien de uitkomst overbodig. Over Speciaal Commando: een stukje futurisme met de geavanceerde bolides die moeten dienen om het jeugdige geweld tegen te houden. Designer Denayer kijkt vooruitstrevend naar het toekomstige wagenpark, gelukkig draait het in de realiteit daar niet op uit, anders reden we nu met weinig esthetische wagens rond. Duchâteau ondermijnt telkens de eigen geloofwaardigheid door net de twee grootste klungelaars te koppelen aan superduur hightechmateriaal. Over Missie in het Oostblok: als je uitverteld bent in je eigen streek, verken je best andere horizonten. Welke politiemacht is die twee Brokkenmakers niet liever kwijt dan rijk? Denayer en Fernandez voelen zich heerlijk thuis in deze truckerswereld, na Big Mama weer bruut LKW-geweld dat over de baan stormt. Helaas hapert er wat een het scenario van Duchâteau. Verandering van spijs lijkt eerder een Oostblok aan zijn been.
30-10-2019
6/10

Yoko Tsuno 29
Yoko reist naar het verleden om twee kinderen te redden van een treinongeluk in 1935. Daarna vliegt ze met een Heracles naar Egypte om een gemummificeerde Egyptische prinses naar haar thuisland terug te brengen. Ze beseft nog niet dat ze het slachtoffer dreigt te worden van een duivels complot.

Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan. De tijd van Roger Leloup ligt helaas al een hele tijd achter de rug. De anorexiapatiënten die hierin de hoofdrol spelen worden zo als lucifertjes weggeblazen, logisch dat Yoko als lichtgewicht niet meer in staat is om deze zwaarwichtige materie te counteren. Leeftijd is geen excuus, je moet op tijd stoppen of je degradeert de eigen reeks. Anatomische fouten, perspectiefmiskleunen en een scenario dat je gaapvermogen op de proef stelt. Engeltjes en valken, laat het de laatste zijn.
30-10-2019
4/10

Tiago Solan 2
In nagedachtenis van een echtgenoot, in naam van een wapenbroeder hebben Ophelia en Tiago elk hun redenen om de begunstigden van deze lucratieve en bloederige business te laten boeten in deze geopolitieke thriller stikvol adrenaline.

Nathalie Sergeef mag dan inzicht hebben in de achter-de-schermen-kuiperijen van elkaar beconcurrerende milities, ze heeft moeite om dit klaar en duidelijk aan de lezer over te brengen. Dat is natuurlijk haar bedoeling, om je à la Homeland zo lang mogelijk in het ongewisse te laten en dan af te kunnen sluiten met een knaller. Dit medium heeft minder mogelijkheden om zo'n flitsende actie overzichtelijk weer te geven, al doet tekenaar Pezzi zijn uiterste best. Je keel droogt uit met al die woestijnscènes. Bouzkachi, te overrompelend, Pezzi zorgt als tegenhanger voor een visueel sterk filmisch realisme.
28-10-2019
6/10

Geen opmerkingen: