donderdag 7 november 2019

Ambulance 13 - Darwin: De reis met the HMS Beagle - Lucky Luke 6 (HD) - De lichten van de aérotrain - Meta-baron 6

Ambulance 13 9 HC - SC
11 november 1918. Ook al zwijgen de wapens, de vijandelijkheden rusten niet. Dat ondervindt Dervilly bij het ontmoeten van de overlevenden van Ambulance 13. Zij hielden het langer uit dan hun voormalige sergeant-majoor die inspecteur werd bij de veiligheidsdiensten. Het toeval plaatst Schub op zijn weg. Schub treitert hem zodat hij enkele dagen moet doorbrengen in de gevangenis La Santé.

Het allerlaatste verplegersalbum is weer even hard en shockerend omdat het nodeloze geweld op verschillende fronten gevoerd wordt. Hier vooral via de psychologische weg. Hoog in het vaandel wordt de leuze Altijd ten dienste van de mens gedragen door die onbaatzuchtige dokters en verzorgers. Zelfs ten tijde van externe vrede woeden er interne 'oorlogen'. Ordas en Mounier openen het boekje om de vergeten helden alsnog te eren. Hoe wreed kan de beoogde vrede zijn? Je leest het in Waarom? Zeg niet zo maar: daarom. Een waardige afsluiter.
01-11-2019
8/10

Darwin: De reis met the HMS Beagle
Wanneer Charles Darwin op 27 december 1831 aan boord gaat van de HMS Beagle, is de zojuist afgestudeerde natuuronderzoeker nog geen 23 jaar oud. In de daaropvolgende vijf jaar doet hij vier continenten aan, maakt hij kennis met verschillende volkeren en wordt hij geconfronteerd met de schaduwzijde van het kolonialisme. 

Wil je op een eenvoudige manier in de voetsporen treden van de ondernemende Darwin, dan is dit boek voor jong en oud warm aanbevolen. Zonder alles gedetailleerd neer te pennen (vijf reisjaren vatten in 175 pagina's is welhaast onmogelijk), kiest Fabien Grolleau er de markantste episodes uit: hoe Darwin stilletjes aan open bloeit en geleidelijkaan anders naar de wereld zal kijken, los van de religieuze dogma's die gedicteerd werden door bovenaf. Met het risico om geëxcommuniceerd te worden, bewijst de bioloog dat de wetenschappen het halen van het bij-geloof. Jérémie Royer heeft een luchtige, vluchtige stijl die past bij het enthousiaste karakter van Darwin. Verheug je op een aangename zeetrip op de HMS Beagle, vergeet je reispilletje niet te slikken! Darwin, de sukkelaar, kon er indertijd geen gebruik van maken.
02-11-2019
7/10

Lucky Luke 6 (herdruk 2019)
De gebroeders Dalton, Bob, Grat, Bill en Emmett behoren tot de beruchtste desperado’s van het wilde westen. Als ze zich op het grote werk als treinroof gaan toeleggen wordt Lucky Luke er op af gestuurd om ze te verslaan. In La Mesa weet hij de vier bandieten in te rekenen, maar ze weten weer te ontsnappen. Lucky Luke zet geduldig de achtervolging in.

De gelauwerde Goscinny komt er in dit album nog niet aan te pas waardoor je meteen mag erkennen dat Morris zelf reeds een uitstekend verteller was. In een eerste fase maak je kennis met de behendigheid van de beruchte Daltons, hun bankrovende activiteiten en de weldoordachte sluwheid. Slapstick à la The Three Stooges of zelfs The Marx Brothers. Totdat Lucky Luke hun pad kruist en hen een halt toe roept. Animeerder uit de tekenfilmsector Morris doet zijn uiterste best om op elke pagina minstens een gag te stouwen. Altijd geslaagd! Dat maakt Vogelvrij zo rijk en gevarieerd, met nog een andersoortig tekenwerk (bekijk Lukes karakterkop op pagina 28, kader 2). Zalig de grap rond de geslaagde plastische chirurgie. Om het helemaal af te maken wordt ook nog met de bluffende gezagsdragers gesold. Vogelvrij, een klassieker.
01-11-2019
9/10

De lichten van de aérotrain oneshot
Onder een pijler van de verlaten spoorlijn van de Aérotrain vervelen Hervé en Romuald zich mateloos terwijl ze andere treinen spotten. Er is wel Mathilde, de kassierster van de supermarkt, die hen rondrijdt in haar R5, maar behalve de dancing Nostromo valt er niet veel te beleven.

Ducoudray mag je bestempelen als een auteur van menselijke verhalen, met een voorkeur voor personages die lichtjes op de rand van de maatschappij balanceren alsof het sociale gevallen betreft met een kleine stoornis. Met een autistisch trekje kent Romuald alle (mogelijke) passages van de TGV. Rémi is niet het grootste licht, een domme sul die met moeite op het juiste schoolspoor terechtkomt. En Mathilde, die heeft tenminste al iets van haar leven bewerkstelligd. Het is een interessante mix van protagonisten wiens band met de komst van Lucie ontregeld wordt. Ducoudray wil maar al te graag in stripvorm zijn drama's publiceren en koppelt zich voor het gemak aan een minder grafische god (in vergelijking met Anlor). Corgié heeft moeite om de leeftijd van de hoofdrolspelers te definiëren. Vooral Romuald ziet er uit als een kind, terwijl het toch om tieners gaat. Het ondermijnt de tragische geloofwaardigheid. Lichten van de Aérotrain, meer dan interessant. Extra schrijfkneedwerk en een volwassener grafiek hadden het realisme kunnen versterken.
01-11-2019
6/10

Meta-baron 6 HC - SC
Om zijn universum en zijn geliefde te redden, moet de Meta-Baron een vreselijk offer maken en noodgedwongen zijn eigen identiteit op het spel zetten. 

Als een spiraal van geweld trekt magneet Meta-Baron dood en verderf aan. Zelfs op de meest vredelievende plek vinden ze het 'monster' in een poging om hem definitief uit te schakelen. De reeks draait steeds rond dezelfde destructieve as en kan nu vooral nog bekoren door het magistrale tekenkunnen van Valentin Secher. De naamloze Techno-Baron, repetitief als maar kan zijn, toch blijft het verbazen en entertainen.
02-11-2019
7/10

Geen opmerkingen: