maandag 4 november 2019

Hedge fund 5 - Jommeke 295 - Rio 2 (Dark Dragon) - Suus & Sas 15 - Druuna 5

Hedge fund 5
Na zijn les te hebben geleerd, groeit Frank uit tot een grote naam in ethisch beleggen. Zijn succes trekt de aandacht van een rijke erfgename die wil investeren in de ontwikkeling van een Afrikaans land. Frank zet zich enthousiast in voor die missie. Goede bedoelingen zijn echer niet genoeg. Daar zijn alle wegen naar de hel immers mee geplaveid.

Hou jij ook van die karaktertekeningen van Patrick Hénaff? Niet zo afgelikt als die andere thriller uit de financiële wereld: Largo Winch. Noch steeds hoog spel spelend, hoewel dit keer ethischer verantwoord, brengen Roulot en Sabbah Frank Carvale wederom in nauwe schoentjes, met ondanks diens nobele inzet, is het steeds oppassen geblazen met wie je in zee gaat. Hedge Fund heeft iets magisch, iets moderns, met veel schwung geïllustreerd door Hénaff (een pagina-componist). Alleen het inkleurdersteam hinkt wat achterop en maakt de afbeeldingen samen met het glanzende papier te glad. Dood in contanten, Roulot en Sabbah killen hun darlings.
30-10-2019
7/10

Jommeke 295
De Jungfrau smelt! En dat is slecht nieuws voor deze mooie berg in Zwitserland, want er is een oeroude bacterie ontdekt die zich in ontdooide toestand razendsnel kan vermenigvuldigen en een grote bedreiging vormt voor de mensheid. Het team van de Chinese viroloog Wenping is hard aan het werk aan een formule om de bacterie onschadelijk te maken. Maar er zijn booswichten die baat hebben bij het verspreiden van die bacterie en die proberen natuurlijk met man en macht het ijs te laten smelten. Wat nu?

Een beetje een misleidende titel, de Jungfrau smelt niet echt in het boek (terwijl je door de klimaatopwarming net wel kan vermoeden dat die smelt), het is de slechterik die ervoor zorgt dat heel wat bloot komt te liggen. Het had een verdoken manier kunnen zijn om jongeren bewuster te maken dat het ecologisch niet goed gaat, maar Jommeke (of de uitgevende macht) wil geen klimaatmarser zijn. Product placement is op zijn plaats, zij het zonder de bestaande Jommekes-bus, met Intersoc kan je mee op vakantie naar Zwitserland. Gerd Van Loock laat realisme sluipen in de figuren (pagina's 11 en 12) en de decors (Bern) en kiest niet voor de cliché-opponenten. De Jungfrau smelt, leuk.
28-10-2019
6/10

Rio 2 (Dark Dragon)
Doug Wildey was zowel een veelgeprezen stripmaker als een bekende animatietekenaar. Wildey werkte in de stijl van Milton Caniff en Alex Toth. Hij was vooral bekend en geliefd bij andere kunstenaars, kon verhalen ver.

Doug Wildey is al fin de carrière en werkt minder accuraat, op het slordige af (pagina 61, kader 1). Bovendien is zijn kleurtechniek niet overeenstemmend met de kwaliteit van zijn tekenwerk. Extreme combinaties maken het onterecht schreeuwlelijk (pagina 14, het groen, purper en geel). En dat terwijl Wildey eens een andersoortige western voorlegt. Eentje met een revolverantiheld die op het randje van de wet opereert. Zelfs al heeft hij een officiële vergunning, de grens die Rio bewandelt is flinterdun, rekening houdend met zijn verleden. Ook hetgeen hem overkomt is atypisch. En dat maakt Rio lekker verrassend leuk. Genieten is het trouwens van de pin-up-illustraties in sepia (bijvoorbeeld pagina's 56-57). Vergelding (aan dit verhaal was Doug Wildey bezig toen hij stierf) is helemaal interessant. De zwevende Wildey heeft alles reeds uitgeschetst en werkt hier en daar af, het levert een fascinerende inkijk op op iemands werkwijze. Bovendien is het verhaal zelfs nog leesbaar. Rio, een Tex Willer waardig.
30-10-2019
7/10

Suus & Sas 15
In dit 15e deel beleeft de bekende tweeling uit het weekblad Tina weer de gekste avonturen. Zo loopt Sas letterlijk een bassist tegen het lijf, treden de zusters op in Circus Top, blazen ze bellen op Ibiza en regelt Sas een date op het voetbalveld!

Meisjesstrip die zich focust op het adolescentenleven vol verliefdheden, onbeantwoorde verlangens, strategische ontboezemingen, schoolse verzuchtingen. Soms neemt Gerard Leever een grafisch loopje met zichzelf. Is de figuur op pagina 45, kader 3 dezelfde jongen als op 46-1 en 2? Suus & Sas 15, een doelgroepstrip.
31-10-2019
6/10

Druuna 5
Na 15 jaar en de tekstloze prequel Anima, gunt Paolo Serpieri ons eindelijk het vervolg en slot op de avonturen van de sensuele en onverschrokken Druuna!

De veelzeggende titel beklemtoont Serpieri's vluchtige scenario. Hij recycleert en combineert zijn heilige thema's van erotiek, monsterachtige SF én zijn fascinatie voor het Wilde Westen. Open eindigend, goed voor een eventuele mogelijkheid om de naakte waarheid rond deze rondborstige deerne wederom verder uit te spitten zonder er iets aan toe te voegen. Inhoudelijk nihilistisch, flauw (de derde ster is voor de tekeningen).
31-10-2019
6/10

Geen opmerkingen: