vrijdag 4 november 2016

Vijftig stripbesprekingen (5)

Weer een geslaagde aanvulling in de collectie Robbedoes door. Benoît Feroumont is sterker als schrijver dan als tekenaar. Karikaturale ventjes zijn flexibel, maar een over het algemeen slank Robbedoes-lijfje met daar een reuzegroot hoofd op (idem voor Kwabbernoot, pagina 10, strook 5) is storend. Feroumont rakelt onaangename herinneringen op uit Robbes voorouderlijk verleden, zijn moeder is duidelijk niet degene die je reeds leerde kennen in de Kleine Robbe (eveneens in piccolo-outfit). Animatiefilmachtig creëert Feroumont dynamische slapstick, de beweging wordt verwezenlijkt via tal van actievolle scènes. De trouwmanie van Kwabbernoot is schattig, als dat maar goed afloopt! Steelt de show: IJzerlijm en het herkenbare Brusselse decor. Centraal Station, Ravenstein Galerij, Bozar, de ijzeren brug aan het Zuid Station, het Sint-Pieters Hospitaal in de Marollen. Kwabbernoot gaat trouwen, leutig.
- Psy, De 21
- Quetzalcoatl 7 HC
- Quetzalcoatl 7 SC
- Redemption 1
- Redemption 2
- Reis van de vaders Tweede cyclus Yona 2
- Ridiculand 1
Corentin Rouge heeft het duidelijk voor Zuid-Amerika en de penibele toestanden waar menig bewoners zich in bevinden. Het ijzersterke Juarez dook in de misdaadwereld van de Mexicaanse grens, Rio volgt de godvergeten straatkinderen. Cidade de Deus waarbij overleven op de eerste plaats staat. Helaas niet zo geniaal als Cuervos van Marazano en Durand, Louise Garcia's scenario mist overtuigingskracht. Net als de cover die vluchtig neergepend lijkt te zijn. De klasse van Corentin Rouge druipt van de pagina's, helaas heb je moeite om met de kinderen te sympathiseren. Vandaar 'slechts een drie en een halve ster. Hoe zal het de (b)engeltjes vergaan?
- Rio 1
- Robbedoes door Benoît Feroumont 9
- Rode Duivels, De 5
- Rode Duivels, De (de officiële strip) 3
- Rode Ridder 251
- Rode Ridder 251 LX (linnen rug)
- Rode Ridder 251 LX (semileer)
Slechts twee verhalen hierin opgenomen, wél die waarin een jonge, ambitieuze Pellerin zich professioneel manifesteert. Het boek wordt verrassend en rijkelijk aangevuld met een sterk interview en een achter-de-schermen-kijk in de transmissie van Roodbaard naar De Havik. Deze leerschool voor rasartiest Pellerin was dé ideale voedingsbodem om De Havik te creëren. Door een stom toeval kon de artiest zijn vleugels volledig uitslaan, al werd hij in eerste instantie deels door ongelovige Dupuis-redacteuren tegengewerkt. Mooi om te weten te komen waarom Pellerin die bewuste fout van het krukje/tonnetje in de eerste Havik liet staan. De inhoudelijke bespreking van de albums? Over Zwendel in ebbenhout: een hele verandering en verademing met Patrice Pellerin mee aan het roer. Zelfs al is hij de visuele uitvoerder van Charliers schrijfsels, zijn invloed is behoorlijk verheffend. Dynamischer met minder tekstblokken, een goede balans presenterend tussen woord en beeld. Ondanks de beginnersfocus op de mogelijke bevrijding van slaven, krijg je eerst nog een driekwartboek vol strategieën om een bootkonvooi te plunderen. Roodbaard en c°, doortrapte kerels. Zwendel in ebbenhout, een spannend avontuur. Over Opstand in Jamaïca: geld bijeengescharreld en nu de slaven vrijkopen, dé premisse? Dat is buiten de Charlier-waard gerekend die met een weldoordachte kwinkslag zorgt voor een nieuwe wending. De gezochte zwarten zijn ondertussen opstandelingen geworden. Naar goede gewoonte zitten Roodbaard en c° tussen twee vuren. Erik zal de klus moeten klaren. Je kan het je moeilijk voorstellen dat Opstand in Jamaïca nog maar het tweede album is dat Pellerin fabriceerde. Met een zekere accuraatheid toont de auteur reeds een volleerd realist te zijn. Bovendien schaaft hij zichzelf bij en verbetert daar waar de vorige inkleurster nog steken liet vallen. De wederopstanding van een piraat in Opstand in Jamaïca. Meer dan goed.
- Roodbaard Integraal 7
- Roodbaard Integraal 7 luxe
O, ondanks de 19de eeuwse industrialisatie-miserie lekker idyllisch. In eerste instantie combineren Mangin en Dupré Charles Dickens-weeskinderen-tragiek met De oorlog van de Lulu's. Ongemakkelijk wordt het gevoel eens je het einde nadert. De Boeman huist daar waar je hem niet meteen verwacht. Loges en hun verdoken geheimen, het spreekt tot de verbeelding. Mangin doet er geen schep bovenop, ze ontbloot de waanzin die zich achter de muren van zo'n genootschap afspeelt. De overlevingsdrang van de jongeren wordt plots wel erg gefnuikt. Je bent het niet gewoon van Steven Dupré om zo wreed uit de hoek te komen. Gedienstig herschept hij een somber geïndustrialiseerd verleden, met rauwe finesse afwerkend in de decors vol arceringen en lijntjes. De Boeman, bezorgt je een gevoel van onbehagen.
- Roofdierenclub 1
- Sandman 4
- Sisco 9
- Skylanders 4
- Snippers 7
- Sophie, De complete 1 HC
- Sophie, De complete 1 LX
Terwijl het verhaal van de Lusitania in de voorgaande delen reeds verteld werd, leek het onnodig om er nog een extra slot aan te breien. Toch moet je toegeven dat Ordas en Cothias (een sterke tandem) het meer dan behoorlijk afwikkelen. De nagedachtenis van de verdronkenen wordt geëerd met een uitzonderlijke wraakactie, kunnen de verantwoordelijken van deze misdaad bestraft worden? De sterkte van deze reeks is de visuele, losse inbreng van Jack Manini. Hij is zo'n rasartiest à la Michel Durand of Franck Biancarelli die uitdadingen niet schuwen door voortdurend van camerastandpunt te veranderen en pagina's ondanks de klassieke omkadering minder traditioneel op te bouwen. Sterk.
- S.O.S. Lusitania 3 HC
- S.O.S. Lusitania 3 HC
- Star Wars Darth Vader 2
- Star Wars Darth Vader 3
- Star Wars Obi Wan & Anakin 1
- Star Wars Legends volle box 1
- Star Wars Legends volle box 2
- Star Wars Legends lege box
- Star Wars Legends lege box 2
- Star Wars Luke Skywalker 3
- Stoelen aan de kant
- Stoute jongens
- Strijd om het vuur 3
Een sublieme archiefeditie die naast de puik gerestaureerde druk op basis van de originelen ook aanvult met een schitterend dossier (illustratiewerk en achtergrondinformatie omtrent het verhaal). De verklaring voor de stijlbreuk achterin wordt ook op tafel gelegd. Terwijl het einde Bernie Wrightsonachtig is, atypisch ten opzichte van al het voorgaande, weet je nu dat Khing door de stress er de brui aan gaf. Jammer, want Lo Hartog van Banda had blijkbaar een ander einde in petto. Het slot bevredigt alleszins niet, haaks op de premisse (de drieledigheid in het spiegeldoolhof). Exquis expressief en filmisch getekend, alleen daarvoor al een aanrader!
- Student Tijloos HC
- Student Tijloos LX
- Supercrash
- Superior Spider-Man 5
- Superior Spider-Man 6
Een EK in de buurt, inspelen op de actualiteit voor een betere verkoop is de marketingstrategie. Slimme jongens, die van de Standaard. Bruno de Roover en Romano Molenaar in een kleine bijrol (strook 164-165) ter aankondiging van superheld J.Rom, extra reclame komt steeds van pas. Het lederen monster, een verhaal vol geheimen, mislukte therapiesessies, fatale vrouwelijke nieuwsgierigheid en onverwerkte trauma's. Laat de bal maar rollen. Grapjes bij de vleet, een vlot roterende plotmotor, die enkel naar het einde toe sputtert, met een gedreven cast (op een stereotiepe Wiske na).
- Suske en Wiske 335
- Suske en Wiske 336
- Suske en Wiske 334 LX (linnen rug)
- Suske en Wiske 335 LX (linnen rug)
- Suske en Wiske 336 LX (linnen rug)
- Suske en Wiske 334 LX (semileer)
- Suske en Wiske 335 LX (semileer)
- Suske en Wiske 336 LX (semileer)
- Suske en Wiske De blikken blutser LX

Geen opmerkingen: