maandag 10 augustus 2009

Muzikale horizon: Jóhann Jóhannsson

Hoe lang lag dat cd'tje daar niet te sudderen? Benoît had het met de beste intenties een maand geleden in mijn handen gedropt. Afgaande op mijn muziekvoorkeuren zou dit in de lijn van de verwachtingen liggen. Als liefhebber van filmmuziek en repetitief minimalisme (Chris Martin die eventjes met Satie flirtte in Arras!) klinkt Fordlândia weergaloos. Klik even door naar Jóhannssons my space pagina en beluister het eerste nummer van Fordlândia rechts. Ik was meteen verkocht. Die melancholische sensualiteit, lichtromantisch gecomponeerd met strijkers en af en toe aangezwengeld door een eenvoudige gitaarriff. Eigenlijk best wel bedroevend en hatverscheurend. Niet optimaal voor de huidige gemoedstoestand, maar toch hoopgevend!
Jammer genoeg spuit Jóhannsson niet voortdurend van die weeklanken. Zoiets mag immers eeuwig duren. IJsland triomfeert wederom!
"In short, Fordlândia is Jóhann Jóhannsson's most complete and beautiful piece of music to date; a fascinating, immersive and deeply rewarding web of ideas and melodies, which is sure to win him a legion of new listeners."
Jóhann Jóhannsson: Fordlândia