woensdag 12 augustus 2009

De Wild Bill van Walter Hill

Wild Bill is een beetje een onterecht verguisde western die je tijdens het zien doet terughunkeren naar de eerste episodes van Deadwood. Wat wil je met Keith Carradine die hierin Buffalo Bill portretteert terwijl hij met veel présence in Deadwood Wild Bill Hickok tot leven brengt. Vanzelfsprekend ga je dan zoeken naar parallellen. Wat is die echte legende? Hoe is de man daadwerkelijk aan zijn einde gekomen?
"Walter Hill, specialist op het gebied van aktiefilms, geeft hier, op een zo nauwkeurig mogelijke manier, een beeld van het fabuleuze en waargebeurde verhaal over Wild Bill Hickok. Wild Bill wordt vertolkt door Jeff Bridges, met als tegenspeler David Arquette, in de huid van een meedogenloze schutter. Spannend en opwindend: Wild Bill is een nostalgische western en actiefilm pur sang."
Walter Hills eerste helft is ontzettend sterk, met sepiaflashbacks die het leven van Wild Bill evoceren. In het tweede deel wordt het iets te theatraal door de langdradige confrontatie Hickok-Jack McCall hol uit te spitten. Het is op dat moment te gekunsteld en theatraal dat zelfs Jeff Bridges niet overeind blijft, hoewel hij niet veel moet doen naast jonkie Arquette die verzuipt in onkunde (en Ellen Barkin is ook miscast). Geef dan maar die rauwheid uit Deadwood. Trouwens in de laatste vechtscène met de huurmoordenaars vraag je je af hoe Bill minimum twintig kogels kan afvuren met twee colts? Ja, opeens verwacht je waarheidsgetrouwheid!
Wild Bill. Walter Hill. 1995. ***.

Geen opmerkingen: