zaterdag 16 januari 2016

Michetz: Kogaratsu 9 (plaat 31)

Uit het negende deel van Kogaratsu De strategie van de spanrupsvlinder, Michetz' mythische en klassieke reeks over de meesterloze samoerai. Plaat 31.
L 33 x H 43. Zwartwit, inkt.
Soms is het beter om hooghartige mensen uit de weg te gaan, ergerlijke uitdagers die plezier halen uit het vernederen van anderen. En d'r is niet altijd een zelfverzekerde ronin in de buurt die de provocaties in eerste instantie negeert om daarna dubbel zo hard terug te slaan. "De strategie van de spanrupsvlinder heeft tot gevolg dat de vleermuis te gronde gaat, niet het insect." Kogaratsu legt het in één enkel zinnetje uit. Vloekt dat niet met de vrije vlinders die voortdurend door de samoerai gevangen worden? Eens zal zijn lot hem ongunstig zijn, het karma dat ons afleidt van de geplaveide levensweg.
Buiten de droom/nachtmerriescène leveren Michetz en Bosse een prachtige samoeraistrip af. Alsof er bijna niets in gebeurt, rustig opbouwend naar de climax die ons het ultieme duel voorschotelt. Door de parallelle koppeling aan het repareren van het zwaard krijg je een ritmisch kloppend geheel. Samen met die sensuele esthetiek en de geschilderde aquarelinkleuring lijkt het zo eenvoudig en is het toch zo rijk!

Geen opmerkingen: