zondag 15 mei 2011

Stripfestival van Ganshoren 2011

Herinner je je nog de commentaar op Ganshoren 2008? Eigenlijk is er in drie jaar tijd niet veel veranderd. Of toch, door de coïtus interruptus van het Vlaamse Gemeenschapscentrum De Zeyp na de vorige editie (het beoogde familiegebeuren kwam maar niet van de grond), moest het Franstalige equivalent La Villa het zaakje alleen opknappen. Met minder (financiële) middelen weliswaar en minder mankracht. Dat uitte zich in een gereduceerde tent en gereduceerde nevenactiviteiten. Weinig animatie dan ook, de volkstoeloop werd eerder gecreëerd door de tekeningjagers die zeldzame auteurs op de kop wouden tikken. Met de nodige camera's in de buurt zou dat spectaculaire Heizeldramabeelden opleveren. Vooral op het moment dat de plaatsaanduidingen van bepaalde auteurs werden bekendgemaakt. Een staaltje van Tati-eske kolder uit Les vacances de Monsieur Hulot wanneer de treinreizigers op het perron van het kastje naar de muur worden gestuurd. Gedrum gevolgd door de bezetting. Meteen postvattend in de striploopgraaf voor artiest Iko (Duisternis) om met het geweer in aanslag de voorkruipers te weren. Dat zorgt voor discrepanties natuurlijk. Toffe, goeie auteurs waar signeergeïnteresseerden amper voor aanschuiven omdat ze 'te gewoon zijn', zelfs al staat er niemand te wachten. Peter Nuyten (Auguria) had dan het nadeel niet in het Frans vertaald te zijn, zelfs Leonardo (Rataplan) of Paul Teng kon je in een handomdraai voor de kar spannen.
Als vanzelfsprekend waren er de afwezige aangekondigden, Lorenzo Mattotti voorop. De urban legends die hierrond de ronde deden verhoogden enkel de speculaties (in Brussel gearriveerd, treinprobleem onderweg, niet opgepikt in Brussel Zuid en na ergernis d'r vanonder gemuisd). De volgende keer wanneer ik hem zie toch eens vragen naar de ware toedracht, als hij daar tenminste nog mee geconfronteerd wil worden.
Als je zonder verwachtingen naar Ganshoren gaat, is het best wel een te bezoeken happening. De auteurs die je lang niet meer gezien hebt (Frank, Guy Michel), de tekeningen die je bijeen kan scharrelen, het niet alledaagse publiek of nieuwe kennismakingen (Wauter Mannaert). Hou je bovendien rekening met (lees: negeren) de kuiperijen en het lichte favoritisme, dan moet je toch eens overwegen volgend jaar te gaan. Al was het maar om één boekje te laten voorzien van een unieke tekening.
Strip Festival BD Ganshoren. 15-05-2011. Van 11u00 tot 18u00.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

uitstekende samenvatting :o)
Michel

Beauregard zei

Ben wel benieuwd welke tekenaars Pirrewietje bemachtigd heeft!