dinsdag 10 augustus 2010

Versilverd: Silverado

Kevin Klines opgeplake baard (steeds beter dan zijn gebruikelijk gladde aal-gezicht), een jeugdig frivole Kevin Costner (à la Dennis Quaid), een onstuimig dubbelspelspelende Jeff Goldblum, de ruwe bolster met zachte pit Scott Glenn, een niet zo gitzwarte Dany Glover, een overtuigde sheriffschurk Brian Dennehy. Silverado wordt vooral gedragen door de enthousiaste cast. De film straalt en maakt duidelijk dat deze western voor enkele opnamemaanden duidelijk de speeltuin was voor de acteurs.
Je merkt dat Lawrence Kasdan uit liefde voor het genre zijn variant op de western wou maken, hij had beter eerst een leerschool gevolgd vooraleer zo'n grootse productie aan te vangen. Langdradig en gespijsd met te veel subplots. De regisseur wil het gefilmde materiaal optimaliseren en heeft duidelijk moeite om met de schaar erin te knippen. Het had eenvoudiger gekund. Hoewel het hoofddeuntje deugt als thema is de muziek -naar analogie met die van andere klassiekers- veel te bombastisch.
Silverado is een fullcolour zwartwitode aan het onbezoedeld heroïsme. Goed en kwaad staan lijnrecht tegenover elkaar. Gesp je holster al maar om.
In de hoop een glimps op te vangen van enige bekende locaties, tevergeefs. De opnames waren in New Mexico.
Silverado. Lawrence Kasdan. 1985. ***

Geen opmerkingen: