maandag 16 augustus 2010

De missing link: het puzzelstukje

Jaarlijks zorgt 15 augustus voor een zekere tweestrijd. Enerzijds is er de Zomerhappening van jeugdhuis Nijdrop met de ambachtenbeurs en tal van activiteiten en optredens. Anderzijds is het Oudenburg, de internationale rommelmarkt.
Het binnenland voorspelde ongunstig weer, met wat geluk zou de poldergemeente buiten schot blijven. Dat deed het ook van 11 tot 16u00, netjes binnen de tijdsspanne waarbij alle kraampjes in de mate van het mogelijke gekeurd werden. Je mag dus de komende dagen nieuwe Rommelmarkt(mis)koopjes verwachten.
Het is een soort van sport geworden om uit te kijken naar leuke, onnodige hebbedingetjes. Zij het voor jezelf, of wetende dat iemand uit je omgeving iets specifieks kan gebruiken. Denk niet meteen aan vintage tupperware voor degene die zijn moestuingroenten beter wil conserveren. Noch aan kroonkurken om ontstopte flessen later toch te kunnen hervullen. Neen, eerder de folie van Smurfenverzamelaar Kris die eertijds alles in een gulle bui wegdeed om nu wederom de draad op te pikken. Kom ik dan ook iets ongewoons of moois tegen aan een aanvaardbare prijs, dan grabbel ik dat gerustellend mee. Blauw van jaloezie hoeft hij niet te zijn, naderhand wordt het toch uitgewisseld. Zo ook deze Smurfendorppuzzel uit 1980. Obsessief wil ik die dan ook eerst nakijken vooraleer te overhandigen, kwestie van geen kat in de zak door te geven. In plaats van te gaan voor de makkelijkste oplossing, die vijfhonderd stukjes tellen, zet je je naarstig aan het werk en begint met te sorteren. Twee├źneenhalf uur later luidt het droevige verdict dat die loze belofte van volledigheid niet overeenkomt met de werkelijkheid. Sorry, Kris. Maar zelfs met die gaatjes blijft het een mooie puzzel!

Geen opmerkingen: