vrijdag 14 september 2012

Zomerpret

Wie niet zo veel zin heeft om naar beneden te scrollen of het archief rechts te raadplegen, hier een 'kort' overzichtje van de augustusliteratuur. De strips gelezen in september staan hier niet tussen, daarvoor moet je wél afzakken naar beneden.
- Allan Quatermain 2 ***
- Arcana 1 - Silvester ***
- Arcana 2 - Silvester ***
- autoreportages van Margot 3 ***
Ken het verleden om het heden te begrijpen. In dat opzicht is Tezuka enorm belangrijk. Hij is immers de godfather van de (Japanse) manga die het pad effende voor genie Urasawa. De polemiek die hij veroorzaakt met zijn fictieve weergaves van de werkelijkheid drukt je met de neus op de feiten. Enerzijds toont hij keihard hoe wreed de mens in elkaar zit, anderzijds relativeert de artiest door het in een begrijpende context te plaatsen. Het levert een voedingsbodem op om talrijke discussies te starten over morele kwesties, opvoeding, cultuur en gezag. Oplossingen reikt hij niet aan, hoewel blijkbaar iedereen, op de zuivere vorm van Ayako na, op een of andere manier berecht wordt. Huiveringwekkend en wreed, fascinerend en confronterend. De naakte Ayako raakt je kouwe kleren wel.
- Ayako 3 ****
- Berserk 18 ***½
Niet ongewoon om deze Capricornus te klasseren als een bevreemdend verhaal, het blijft immers een Andreas. Intrigerender is het onwennige gevoel waarmee het boek je achterlaat. Geheel tegen de gestructureerde regels van Andreas in is dit een bijzonder menselijk verhaal met heel wat confronterende passages. Geeft de auteur zichzelf helemaal bloot door over de kluizenaarskeuze van Patrick te praten, poneert hij hiermee een zekere levensvisie? In ieder geval schuwt Andreas het niet om een polemiek te starten. Alleen al het gegeven over het verliezen van de onschuld (kind versus volwassene). Even verlies je halfweg de concentratiedraad door het verhaal in het verhaal. Wat is de functionaliteit ervan? Andreas zou Andreas niet zijn door toch dat aspect lichtjes op te helderen. Al blijven er weer voldoende vragen onbeantwoord. Een fascinerend deel.
- Capricornus 11 ****
- Capricornus 12 ***
- Dakota 1 ***
- F.C. de Kampioenen presenteert Vertongen & C° 3
- F.C. de Kampioenen omnibus 4 **
- Genetiks 3 **½
- Grand Prix 3 **½
- Heinz hoogtepunten 3 Niks mis met voetbal **½
- Hollywood 2 ***
- I.R.$. 14 **½
- Joep 1 ***
- Joep 2 ***
- Joep 3 ***- Jommeke 261 **½
- jonge jaren van Blueberry 20 **½
- Karma Salsa 1 ***
- Kiekeboes special 3 ***
Fascinerend, een strip voor eerste lezertjes die echt als hulpmiddel lijkt te dienen om woordjes te leren. Gaandeweg krijg je het gevoel dat ook de kennis van de personages meegroeit met het publiek. Gerben Valkema is de leraar die met het stokje naar het schoolbord wijst, de lettertjes aanduidend om hardop mee te lezen (niet verwonderlijk met zo'n eerste gag). Woorden worden gevormd, verbanden gelegd. Intelligent pakt hij het op volstrekt natuurlijke wijze didactisch aan. En het is op de koop toe ook nog grappig. Leuke figuurtjes die toffe avonturen beleven, een voltreffer in de kategorie jeugd.
- Kik 1 ****½
- Kik 2 ****
- Kik 3 ****
- Konvooi 11 ****
- Lanfeust Odyssey 3 HC **½
- Lanfeust Odyssey 3 SC **½
"Geschreven door Goscinny, dus dan moet het wel goed zijn." Een boutade die niet altijd van toepassing is op de gevierde scenarist. Gelukkig wel bij Het 20ste cavalerie. Binnen de conventies van de afgebakende Lucky Luke-richtlijnen schudt Goscinny weer een prachtig pareltje uit zijn schrijversmouw. Met repetitieve sequenties (de eerste pagina zet meteen de juiste toon), slapsticksituaties (de omzwachtelde hoefijzers), knotsgekke, sympthieke personages (kolonel MacStraggle en zijn zoon) en rake dialogen (het antwoord op Lucky Lukes "We hebben nu geen tijd om de vuile familiewas te wassen" door de eigenaar van het... wassalon). Superefficiënt met Morris die meevaart op de uitgestippelde route. Zijn gewilligheid levert een topalbum op.
- Lucky Luke herdruk 27 ****
- MAD magazine 6
- Michel Vaillant anno 2012 HK 3 **½
- Millennium 1 HC ***½
- Millennium 1 SC ***½
- Nicolas Eymerich 4 **½
- Nicolas Eymerich Compleet Box **½
- orde van Cicero 4 **½
- p@per 14 ****
- p@per 17 ***
- Paarden van de wind deel 2 ***
- Papyrus 32 **
- Peer de Plintkabouter 4 **½
Al heeft deze episode weinig uitstaans met de Louisiana-piraten, het verplaatsen van de actie naar een ander continent én het zich enkel concentreren op de avonturen van Artémis, levert een kwalitatieve amusementsstrip op. Zo eentje waarbij je je hoofd niet hoeft te breken over vergezochte complexiteiten en je rustig kan meevaren op de oceaan van het onderhoudende entertainment. En daar is niks mis mee!
- Piraten van Barataria 5 ****
- Press Cartoon Belgium & Europe 2012 **½
- Prins Valiant - Bibliofiele deluxe editie 11 ****
- R 777 - The highroad to heaven ***
- reizen van Alex - De Maya's ***
- Roep van de legenden 1 **½
- Saga Valta 1 ***
- Schaduw van de raaf (Casterman - 2012) **½ 
- Smaragdridders 2 SC ***½
Zware kost voor jonge lezertjes. "Julie smurfen heel wat energie in repressie. Maar je moet ook aan dienstverlening doen." Studio Peyo snijdt een hekel onderwerp aan. Er is nood aan regelgeving met daaraan gekoppeld een zekere ordehandhaving. De uitvoerende ambtenaren (in dit geval de politiemannen) moeten dan wel onpartijdig zijn en neutraal kunnen oordelen. Met daartegenover de 'volgzame' burger die niet altijd even netjes in het gareel loopt. Regels, meer bepaald wetten, zijn nodig. Alleen lukt het duidelijk niet om iedereen deze te laten respecteren. Alsof deze wetten zelfs eerder provoceren en uitnodigen om overtreden te worden. Zwaarwichtig wordt de materie niet in deze lichte maatschappelijke reflectie. De plooien worden op het eind gladgestreken. Net als dat de problematiek omtrent ordehandhaving finaal weggewimpeld wordt. Was het leven tussen verschillende individuen maar zo simpel. Ordnung muß sein!
- Smurfen 31 ***½
- Snooze 2 **
- Spynest 1 ***
- Suske en Wiske 318 **
- Suske en Wiske 318 Luxe **
- Taniguchi  - Furari ***½
- Taniguchi  - Wandelende man ***½
- Thomas Silane ***½
- Tom Carbon 3 (Strip2000) ***½
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 1
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 5
- Urbanus 149
- Verborgen geschiedenis 22 **½
Al zijn de getuigenissen oprecht en hartverscheurend (velen van de geëmigreerden zullen zich hierin ongetwijfeld goed in herkennen), hetgeen Jérôme Ruillier in stripvorm brengt, is niet meer dan een gerecycleerde vertelling in een dorre verpakking. Onder het mom van Maus-klonering en Persepolis-schap wordt de grafiek tot het miniemale herleid, een vervorming die je dwingt enkel troost te vinden in de troosteloze woorden. Het schrale resultaat is misschien een bewuste reflectie van hetgeen de gastarbeiders bij hun overkomst ervoeren, de kindse tekeningen van Ruillier overtuigen geen moment. Dus inderdaad, enkel de essentie van de woorden blijft over. Een niet geslaagd, weinig originele omzetting van Yamina Benguigui's Mémoires d'immigrés. Ze heten allemaal Mohammed, weer eentje die ze klasseren onder ze heten allemaal graphic novel.
- Ze Heten Allemaal Mohammed **½

Geen opmerkingen: