vrijdag 10 juni 2011

Stripquiz 2010 - Ronde 4 - Het Verre Oosten

1. Dit op 18 februari 1930 door de astronoom Clyde Tombaugh in ons zonnestelsel ontdekt hemellichaam werd oorspronkelijk geclassificeerd als planeet. Sinds 24 augustus 2006 echter opgegeven als dwergplaneet. Een maand later kreeg ze ook een nummer in de catalogus van planetoïden; namelijk 134.340. De dwergplaneet is genoemd naar de Romeinse god van de onderwereld, evenzeer de reeksnaam van deze serie van Naoki Urasawa. Op de eerste foto trouwens de dwergplaneet met één van haar drie manen Charon.

2. In de verhalen van Magere Hein wordt De Dood vergezeld door een filosofisch varken dat zich de reïncarnatie van de Wijze met dezelfde naam waant. Deze Chinese filosoof uit de 6e eeuw voor Christus is naar men zegt de stichter van het taoïsme. Zijn naam is een samentrekking en betekent "Oude Meester". Hoe heette deze man en dus ook dit varken?

3. In Jump 'Haai Five' willen Dweezil, Lisa en Brains voor het visje Kasper een vrouwelijk maatje vinden en vertrekken ze naar het Franse Boulogne-sur-Mer om er een reusachtig aquariumpark te bezoeken. Dit park heeft dezelfde naam als de mangareeks van Miyazaki over een prinses die de wereld van de ondergang moet redden omdat de mens de natuur om zeep heeft geholpen. Hoe heet dit park of de reeks van Miyazaki (tevens een film)?

4. T. Rex was een Britse rockband uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw, opgericht door zanger/gitarist Marc Bolan. T. Rex wordt beschouwd als een van de eerste en belangrijke glamrockbands. De simpele popstructuur van de band is van grote invloed gebleken op de latere hardrock, punk en new wave. Welk nummer uit 1973 zal de Japanse auteur Naoki Urasawa beïnvloeden om de volgende stripreeks te maken?

5. Shōnen is een Japans woord dat gebruikt wordt als genrenaam voor een Japanse anime/manga die bedoeld is voor een bepaalde doelgroep. In tegenstelling tot shojo bevat shonen-werk voornamelijk actie en humor, en spelen vrijwel altijd jongens de hoofdrol. Er is vaak aandacht voor teamsport en competitie. Enkele voorbeelden: One Piece, Naruto, Dragonball, Bleach, Detective Conan. Voor welke doelgroep precies?

6. De manga-reeks Sanctuary draait rond de Japanse maffia. De naam ervan komt uit het kaartspel ‘oichokabu’ en betekent letterlijk 893. In dit spel wordt de score bepaald door een aantal kaarten op te tellen en daarvan het kleinste cijfer te nemen. Daardoor is 8+9+3=20, dus 0 punten of waardeloos. De maffia leden waren ‘nutteloze personen’, wat later evolueerde naar ‘gokkers’. Wat is de meer gangbare naam van de japanse maffia?

7. Deze sterke Noorse strijders droegen het vel van de beer die ze met de hand gedood zouden hebben en dit om gebruik te maken van de angst die mensen hadden voor wilde dieren. Hun naam is ook hieruit afgeleid. Het eerste gedeelte betekent beer, het tweede huid. Wanneer ze zich in de strijd stortten, waren ze naakt. Ze wonden zich op tot een staat van extase, tijdens dewelke ze formidabele krijgers waren, schijnbaar ongevoelig voor pijn. De naam van deze krijgers is tevens de naam van deze Japanse reeks van Miura.

8. Mangatekenaar Aoyama liet zich voor zijn detectivereeks inspireren door alle literatuur die er in dat genre voorhanden is. Eén van zijn belangrijkste inspiratiebronnen is ongetwijfeld de in Edinburgh geboren Britse arts die stierf op 7 juli 1930. Deze werd vooral bekend als schrijver van de verhalen over de detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson. Hij was een schrijver met een breed oeuvre en publiceerde naast zijn verhalen over Holmes ook nog historische romans, sciencefiction, toneelstukken, poëzie en non-fictie. De complete naam van deze heer, de Ignatius mag je weglaten?

9. Het Japanse Bushido was de veronderstelde erecode van de samurai. Bushido zou een strikte code zijn die loyaliteit, trouw en eer tot de dood eiste. Wanneer een samurai niet zijn eer kon handhaven, kon hij deze terug verdienen door ritueel zelfmoord (seppuku) te plegen. De moderne sport kendo ontleent zijn basisfilosofie aan de Bushido. Wat betekent bushido letterlijk? Welke weg volg je als je de bushido aanhangt?

10. Op 28 september 2007 werd België opgeschrikt door wat later de benaming “mangamoord” zou heten. In een park in Brussel werden de romp en twee dijen gevonden van een ongeïdentificeerd persoon. Vlakbij de plaats werd een nota gevonden met de zin “Watashi wa Kira desu” of “Ik ben Kira”. Deze zin komt uit de mangareeks “Death Note” en verwijst naar de protagonist die op moordtocht gaat. Tot op heden is deze moord nog niet opgelost. In welk Brussels park gebeurde deze vondst?

Geen opmerkingen: