donderdag 9 juni 2011

Stripquiz 2010 - Ronde 3 – Comics

1. De man die we zoeken was een Engels militair die bekend werd vanwege zijn rol in de samenzwering om koning Jacobus I te vermoorden. Op 5 november 1605 werd hij in een kelder onder het Hogerhuis betrapt met lonten, lucifers en buskruit in zijn bezit. Het complot staat daarom bekend als het Buskruitverraad. De gebeurtenissen hierrond vormen de basis voor het verhaal van de strip 'V voor Vendetta', in 2005 verfilmd onder leiding van de broers Wachowski. Zijn naam?

2. De volgende persoon was een Nieuw-Zeelands moleculair bioloog en botanicus die in 2006 stierf op 69jarige leeftijd. Hij was een pionier op het gebied van de theorie hoe planten zich vermenigvuldigen met een grote kennis van het plantenleven in zijn vaderland. Door zijn baanbrekende werk wordt hij wel gezien als een medegrondlegger van de evolutiebiologie. Ken je de naam en voornaam van de tekenaar van V voor Vendetta, dan weet je ook hoe deze bioloog heet!

3. Nog even verder voortborduren op V voor Vendetta. V werd geschreven door Alan Moore, die eveneens Watchmen achter zijn naam heeft staan. Deze groep super'helden' wordt door de politiek gedwongen hun eigen baas-zijn op te geven want wie kan hen immers nog in de gaten houden, onder het motto “who watches the watchmen”. De hoofdpersonages zijn Doctor Manhattan, the Comedian, Ozymendias, Nite Owl, Captain Metropolis, Silk Spectre én de sombere vigilant wiens uiterlijk gebaseerd is op de inktvlektest van een Zwitsers psychiater. Hoe heet deze test?

4. De aardnoot, grondnoot of olienoot is ondanks de naam geen noot in botanische zin maar de vrucht van een tot de vlinderbloemenfamilie behorende plant. Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming. Ongebrand en rauw kan deze vrucht gepeld en gegeten worden. Voor menselijke consumptie is het echter gebruikelijk die eerst te branden. Wat is de meervoudige benaming van deze vrucht in het Engels!

5. Een andere parodie op het personage uit Watchmen wordt hier voorgesteld door Alfred E Neuman, de fictieve scheelkijkende mascotte met sproeten en een ontbrekende voortand, is tevens het gezicht van een Amerikaanse satirisch tijdschrift in 1952 opgericht door uitgever William Gaines en redacteur Harvey Kurtzman. Het brengt milde satire over onderwerpen in de Amerikaanse populaire cultuur zoals film, televisie en politiek. Bekende terugkerende onderdelen van het blad zijn de fold-ins van Al Jaffee, de strip Spy vs. Spy en vooral de strips van Don Martin en Sergio Aragonés. De naam van dit blad?

6. Alfred E Neuman is een iconische figuur. Op de volgende afbeelding kruipt hij in de huid van een andere nog belanrijker symbool: de personificatie van de Verenigde Staten van Amerika, vaak geportretteerd als een man met kleding in de Amerikaanse kleuren rood, wit en blauw en met een hoed met sterren. De personificatie wordt gebruikt in spotprenten en cartoons wanneer een representatief symbool voor de VS nodig is. Ook de overheid gebruikt hem voor propagandadoeleinden. Hoe wordt hij genoemd in de strip van Alex Ross en Steve Darnall?

7. Diezelfde artiest Alex Ross maakte met Kurt Busiek een soort van kroniekschrijving over het universum van één van de twee toonaangevende stripuitgeverijen van Amerika. Het bedrijf heeft als bijnaam The House of Ideas vanwege de vele strips die het uitbrengt. Het werd in 1939 opgericht door Martin Goodman onder de naam Timely Comics, vanaf 50-60 begon het bedrijf met het produceren van superheldenstrips. Spiderman, Daredevil, de X-Men, Iron Man, de Hulk, Captain America, Fantastic Four zijn zowat de bekendste die er uit voortvloeiden. De naam van dit bedrijf, tevens voor een groot deel de naam van Alex Ross’ reeks?

8. Op de foto: een man die op een benefietfeest door Tony Stark (het alter ego van Iron Man) aangezien wordt voor Hugh Hefner. De bekendste schrijver uit de stal van deze uitgeverij is ongetwijfeld Stanley Martin Lieber die op 28 december 1922 geboren werd te Manhattan. Hij verwierf naam als bedenker van superhelden en hun vijanden samen met Jack Kirby en Steve Ditko bij de in vraag 7 gezochte uitgeverij. Mede dankzij hun successen kon deze kleine uitgeverij uitgroeien tot een groot multimediaconcern. Bekende creaties van hem zijn Spider-Man, de Fantastic Four, de X-Men, de Hulk, Daredevil, Dr. Strange en Iron Man. Wat is zijn pseudoniem?

9. Deze zelfde schrijver speelt ook een kleine rol in Mallrats, een film over hangjongeren in een winkelcentrum. De prent behoort tot de Askewniverse-filmreeks waarin twee nogal marginale figuren de leidraad zijn. Clerks, Dogma, Chasing Amy en eentje met hun naam op de affiche zijn de titeldragers. Hun filmnamen?

10. Lay's chips is het internationale chipsmerk van PepsiCo. Lay's chips is er naar ieders smaak en voor elk moment op de dag. Naast de gewone chips van Lay’s is het assortiment in de loop der jaren uitgebreid met Superchips, Sensations, Sticks, Potato Heads en Light. Alle Lay’s chips worden al ruim 50 jaar zorgvuldig bereid met de allerlekkerste aardappelen en de beste ingrediënten, om alle leuke en gezellige momenten net dat extra te bieden. Maar hoe heette Lay’s vooraleer het in 2001 zo genoemd werd? Misschien kan deze foto extra helpen?

Geen opmerkingen: