woensdag 8 juni 2011

Stripquiz 2010 - Ronde 2 - Algemeen

1. NogegoN van Luc en François Schuiten is een nogal ongewoon boek. Het avontuur begint waar het eindigt en omgekeerd. Je kan de strip dus in beide richtingen lezen. Is het verwonderlijk dat dit ook voor de titel geldt? Dit keerwoord of spiegelwoord is een symmetrische sequentie die zowel van links naar rechts als van rechts naar links gelezen kan worden. Kok, pap, lepel, droomoord zijn andere voorbeelden in onze taal. Hoe noemt men dit fenomeen in de taalkunde?

2. We zoeken een regisseur wiens 1e film ‘Bad taste’ in 1987 onmiddellijk een cultstatus verwierf: iedereen had er wel van gehoord, niemand had hem gezien. Anders liep het met één van zijn volgende films, ‘Braindead’, eveneens als B-film gestart maar uitgegroeid tot één van de meest komische horrorfilms aller tijden. Van dan af ging het steil omhoog met de carrière van de man, en met ‘Heavenly Creatures’ maakte hij in 1994 één van zijn topfilms. Ter informatie: hij speelde ook een cameorolletje in de ‘Lord of the Ring’-films. De afbeelding is geen dwaalspoor maar een regelrechte tip naar de oplossing.

3. In de naoorlogse periode is met de komst van de euro het biljet van € 500 het intrinsiek duurste ‘courant’ bruikbare bankbiljet ter wereld. Er bestaat echter ook een biljet van $100.000, dat enkel in 1934 gedrukt werd, en werd gebruikt voor inter-bankverrichtingen. Dit biljet is wel niet meer in omloop, maar blijft nog steeds rechtsgeldig aan de nominale waarde. Welke voormalige president van de USA, die de VS in de tweede wereldoorlog bracht en het verdrag van Versailles tekende, staat op dit biljet afgebeeld ? Tip: het is eveneens de naam van de afgebeelde reeks.

4. "Hahahaa!! Scapin, wijs me nu subiet aan wie die Argante is, de vader van Octaaf!" Het toneelstuk dat wordt opgevoerd in het eerste deel van Sabels en Galjoenen verwijst naar "Les Fourberies de Scapin" en is een hommage aan een bekend Frans toneelschrijver die geboren werd op 15 januari 1622 en 51 jaar later stierf. Bekendheid verwierf hij vooral door zijn satirische komedies. Zijn meest bekende werken zijn Dom Juan, Tartuffe en L'Avare. Over wie hebben we het hier?

5. Deze vampierridder verwijst naar een mis die in de rooms-katholieke eredienst wordt opgedragen voor de doden, tijdens uitvaartdiensten en op het feest van Allerzielen. De benaming is ontleend aan het eerste woord van het introïtus. De bekendste en meest geliefde muziekstukken die voor deze mis geschreven werden dateren van na 1790: Mozart, Verdi, Fauré en Britten. Welke term uit de muziek zoeken we?

6. "In een mum van tijd werd Lena de bezienswaardigheid binnen een mondain mediagebeuren. Zij verdreef Goedele Kiekens en Kristien Hennerechts naar de achtergrond." Met Een streek onder water, Een pad op het slechte pad, Rioolrevolutie, en Het stemgedrag der dieren kreeg ook La vache van Johan de Moor en Stephen Desberg eindelijk een stem in het Nederlands. Voor de vertaling werd een beroep gedaan op een Vlaams journalist, columnist, publicist, schrijver en satiricus die in maart 2000 overleed aan kanker. Deze schrijver werd berucht in Vlaanderen met zijn scherpe, geëngageerde en controversiële columns en meningen. Hij publiceerde onder meer in Knack en richtte het slechts twee jaar bestaande satirische blad De Zwijger op. Bij het grote publiek werd hij bekend via zijn televisieoptredens, onder meer in de Wies Andersen Show en Noord-Zuid. Foto Johan Anthierens te vinden op www.verfoto.be, auteur te contacteren via verfoto@gmail.com.

7. Acteur Antony Quinn had waarschijnlijk de job van zijn leven toen hij het hoofdpersonage speelde in ‘Zorba de Griek’, een film uit 1964 van Michael Cacoyannis naar een novelle van Nikos Kazantzakis. Zoals u weet, dan wel verwachtte, is Quinn verre van een Griek. Weet u in welk land hij geboren werd? Als u de naam kent van dit album van Blondie en Blinkie bent u al een eind op weg.

8. Johan de Moor portretteert het hoofdpersonage uit Kobe de Koe vaak vanuit een kunstige hoek om aan te tonen dat dit dier een invloedrijke rol speelde door de eeuwen heen. Hier zien we haar door één van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw, Johannes Vermeer. Hoe heet dit schilderij?

9. Deze kapitein Haddock is in alle opzichten de tegenpool van de brave held Kuifje: non-conformistisch, onhandig en bovenal gul in het uitdelen van scheldwoorden. Weet u wat ‘haddock’ in het Nederlands betekent? Het album van Suske en Wiske helpt u nog wat verder op weg.

10. In verhalen houden deze wezens graag mensen voor de gek en laten ze zich aan hen zien terwijl ze dansen of een schat bewaken. Ze brengen wisselkinderen en stelen de menselijke baby's. In de nacht van 31 oktober zijn ze in de nabijheid van hunebedden en dolmens om slachtoffers op te wachten. Deze elf of dit dwergachtig wezen komt uit de Brythonische mythologie wiens naam vertaald kan worden als ‘kleine dwerg’. Civiello en Mosdi hebben er een vierdelige reeks aan gewijd. Hun naam?

1 opmerking:

Unknown zei

u hebt een foto van mij gebruikt gelieve daar een link bij te zetten www.verfoto.be verfoto@gmail.com groeten