dinsdag 7 juni 2011

Stripquiz 2010 - Ronde 1 - Nero

Volgende week vrijdag 17 juni is het zo ver, de tweede algemene Quiz met strips als leidraad. Wie zijn kennis wil testen, kan meedoen met de recapitulatie van vorig jaar!
Ronde 1: Nero!

1. In album 159 krijgt Nero bezoek van een stel apen - Juul en Cesar - die in hem hun peter zien. Eigenlijk zijn het chimpansees, maar ze kregen de hersenen van een andere apensoort die genetisch nog dichter bij de mens staat, slechts 0,7% van het DNA is verschillend. Deze soort leeft uitsluitend in het woud ten zuiden van de Kongo-rivier in Congo. Door hun beperkt leefgebied, de onstabiele situatie in het land, legale en illegale houtkap en stroperij zijn ze de meest bedreigde mensapensoort. Waar het album een kritisch element bevat op dierproeven, vragen wij enkel de naam van deze apensoort, tevens de naam van het album.

2. De FFF in “Nero tegen de FFF” staat voor Force de Frappe Française.Dit onderdeel van het franse leger had als bedoeling Frankrijk te beschermen tegen een eventuele Sovjet aanval, onafhankelijk van de NAVO. De organisatie werd opgericht in de jaren ‘50 en uitgebouwd na de aanstelling van Charles de Gaulle in 1958. In 1960 werd daarom ook de eerste franse kernproef georganiseerd, waartegen altijd veel protest is geweest, o.a. van milieugroeperingen als Greenpeace. Een triest hoogtepunt werd bereikt in 1985 toen het vlaggenschip van Greenpeace in de haven van Auckland werd gekelderd, wat later op bevel van President Mitterand bleek te zijn gebeurd. Hoe heette dit schip?

3. “Allemaal beestjes” uit 1982 gaat uiteraard over allerlei beestjes, voornamelijk uit Afrika, zowat het tweede thuisland van Marc Sleen, die hierover boeken zonder tekeningetjes schreef én documentaires voor TV maakte.
Maar beestjes was reeds in 1967 ook een hit in Nederland. Het liedje werd geschreven en geproduceerd door Peter Koelewijn na het zien van een film over een alcoholist die tijdens een delirium allerlei insecten te voorschijn ziet komen die over zijn bed krioelen. Welke Nederlander of Nederlandse groep zong dit liedje?

4. “Ivan de verschrikkelijke” is niet alleen een figuur uit het gelijknamige Nero-album maar ook de Russische tsaar die heerste van 1547 tot 1584. Na zijn dood werd de macht in Rusland de facto uitgeoefend door deze Bojaar, die bij het overlijden van tsaar Fjodor zelf de volgende tsaar werd. Zijn regeerperiode was succesvol, met een periode van vrede, rust en een bloeiende economie. Door zijn beslissing om boeren aan hun grond te binden en hen zo tot feitelijke horigen te degraderen, samen met de opeenvolgende misoogsten in 1601-1603 en de daaropvolgende grote hongersnood, kwamen er grote volksopstanden, waartegen deze man geen verweer had. Hij stierf plotseling in 1605, mogelijk door een hartaanval, mogelijk door vergiftiging. In de 19e eeuw componeerde Modest Moessorgski een opera over zijn leven. Wie zoeken we?

5. ‘t Is geen “Kasteel der zuchten”, maar deze brug der zuchten is één van de trekpleisters van Venetië. Ze verbindt het befaamde dogenpaleis met de gevangenis. Volgens de overlevering zuchtten de ter doodveroordeelden bij een laatste blik op de lagune als ze vanuit de gevangenis naar de beul in het dogenpaleis gebracht werden. Over die lagune gaat deze vraag: aan welke deel van de Middellandse zee ligt Venetië?

6. “Het spook van de Zandstraat” gaat over een spook in de Brusselse Zandstraat, hoe had u het geraden. Het pand waar het spook huist is het huidige Marc Sleenmuseum, vroeger eigendom van La presse socialiste cooperative, een ook niet toevallig de plaats waar de krant De Nieuwe Gids gehuisvest was, waar Nero het levenslicht zag. Tegenover dit gebouw staat het befaamde Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, in de volksmond het stripmuseum genoemd. Dit schitterende Art Nouveau-gebouw werd in 1905 gebouwd door Victor Horta voor Charles Waucquez. Welke specifieke functie had het gebouw van zijn oprichting tot de sluiting in 1970?

7. In “Man van Europa” wordt het standbeeld van Godfried van Bouillon op het Koningsplein in Brussel weggehaald voor restauratie. Nero neemt het initiatief om de lege sokkel op te vullen met een standbeeld van zichzelf. Hij belt daarvoor naar deze Vilvoordse beeldhouwer die voornamelijk bekendheid verwierf met zijn bronzen beeldhouwwerken en assemblages in metaal, vaak van paarden of wulpse figuren, maar ook met deze "Strijd voor Arbeid", een 8 meter hoge stalen vuist in Vilvoorde, opgericht na de sluiting van de Renault-fabrieken aldaar. Welke beeldhouwer zoeken we?

8. “De Batavieren” doet ons zonder veel vijven en zessen denken aan Batavia. Was het een knipoog naar de Nederlandse lezers of een poging om hen te verleiden tot het lezen van Nero? In elk geval maakt Batavia als hoofdstad van de Nederlandse kolonie 'Nederlands-Indië’ deel uit van de vaderlandse geschiedenis onzer noorderburen. Wat is de huidige naam van deze stad?

9. Het Nero-album “de Dolle Dina’s” is een niet mis te verstane verwijzing naar de dolle Mina’s die de jaren ‘70 van de 20e eeuw kleurden. De groep werd opgericht in Nederland in 1970 nadat het feminisme opnieuw opgang maakte tijdens de tweede feministische golf. De naam “Dolle Mina” verwijst naar deze dame die als één van de eerste Nederlandse feministes wordt gezien. Ze was een kind van een ongehuwde moeder en groeide in kommervolle omstandigheden op. Mede door haar ervaringen in de achterstelling van vrouwen richtte ze in 1889 de Vrije Vrouwen Vereeniging op, waaruit zich in 1894 de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht ontwikkelde. Wie is deze dolle dame?

10. Bij “De ring van Balderic” denken we ook als vanzelfsprekend aan Baldric, het hulpje en aangever van Lord Blackadder uit de gelijknamige televisieserie. Zijn IQ benadert dat van het vriespunt van water (in graden Celcius uiteraard) en hij heeft steeds “a cunning plan”, een plan dat garant staat voor gevaarlijke of hilarische situaties. Ons cunning plan van vandaag: wie speelt de rol van de Baldric dynastie?

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: