woensdag 27 april 2011

Under the Minck

Vanavond even (on)zakelijk bij Minck Oosterveer op visite geweest. Ondanks dat de auteur het Europese stripplatform voorlopig (!) de rug heeft toegekeerd en dus heil zoekt over de Grote Plas, zette de onlangs gelauwerde Stripschappenning-winnaar toch de deur voor ondergetekende Zuiderbuur open om diens niet-voor-publicatie-zijnde frustraties te delen.
De Nederlandse markt heeft nu eenmaal weinig uitgeefmogelijkheden voor realistische tekenaars om convenabel van te kunnen leven. Dan mag het Don Lawrence-imperium van Rob van Bavel een succesvolle goudmijn lijken, roeiend met de riemen die hij heeft, blijft het betaaloverschot voor de tekenaars vrij miniem wanneer je doorgedreven en gedetailleerd werk aflevert en er financieel volledig van afhankelijk bent.
Terwijl Minck jaren wroette om enige voet op Amerikaanse bodem te krijgen (via beloftevolle maar vruchteloze contacten met Mike Mignola) en er druppelgewijs publiceerde met The Unknown als apotheose, lijkt het nu wel te lukken dankzij agent Renee Witterstaetter. Ineens duikt er een cont(r)act op bij het grote Marvel om als invulartiest een deeltje van het heropgerakelde Ruse te tekenen. En daarna? Hou je vast: Spider-Man.
Voorlopig zit er een verhuis naar de States nog niet in. Want daar wil ik ook wel graag op bezoek gaan!
Trouwens in Stripnieuws nummer 42 van maart 2011. Een overzicht van Oosterveers carrière met flarden citaten, een bibliografie, commentaren van collega's Willem Ritstier, Mark Waid en agent Renee Witterstaetter. Bovendien boordevol illustraties, met onder andere een ex-libristekening van Het B-Gevaar.

Geen opmerkingen: