zaterdag 9 april 2011

Charel Cambré in zijn schildersblootje

Gereceptioneerd en goedgekeurd.
In de Sint-Gummaruskapel te Herenthout stelt Charel Cambré van 10 tot 17 april kort en stondig tentoon onder de welluidende en verrassende titel Charel Cambré tentoonstelling - Tekeningen & schilderijen.
Voor wie laat arriveerde, moest meteen het feestgedroes getemperd worden. Vrouwe Cambré, Chantal Kashala, verwelkomde immers het aanwezige gezelschap met een ruim mini-concert. Geflankeerd door een akoestische gitarist, toetsenist en percussionist wist deze donkere dame even alle Cambré-aandacht op zich te vestigen met een uurtje gekleurde soul.
Charel Cambré schildert dus. Dat merkte je al aan sommige commerciële opdrachten voor allerhande opdrachtgevers, toen evenwel niet op canvas. Nu haalt de stripauteur en filmanimator wél de ezel van stal en ambieerde ongetwijfeld erkenning via de Canvas collectie. Omdat daar succes uitbleef doet hij in Herenthout een roep naar meer publieke lofzang door de in vijf jaar gerealiseerde werken in een prestigieus kader voor verkoop voor te stellen.
Cambré heeft tekentalent, dat staat buiten kijf. En schilderkundig kan hij ook uit de voeten. Alleen merk je in sommige werken iets te veel het ongeduld van de artiest. Te vluchtig een onderwerp/portret behandelend, letterlijk door bij de eindafrekening als een vluchtende graffiti-artiest de verf van het doek te laten druipen. Een stijlkenmerk of een slordigheid?
In welke mate Cambré naar kunstenaarssucces smacht, valt moeilijk uit te maken. Is hij meer dan de vrijetijdelijke zondagsschilder of wil hij ook hogere toppen scheren? Hij bewijst alvast de nodige kwaliteiten te bezitten om met karakter meer dan gekunsteld uit de hoek te komen. Of het nu een boksersportret is of een gezapig Frans Rabaté-dorpje, je blijft er iets langer dan normaal bij stilstaan. Niet omdat het meteen beroert. Wel omdat het schoon is, met de skater als één van de favorieten.

Geen opmerkingen: