zondag 17 april 2011

Rommelmarkt(mis)koopje: Civil War

De derde zondag van de maand vatten rommelmarkthandelaren en de zolderopkuisamateurs post telkens rondom de kerk van Halle. Met het uitzinnige weer kan je je moeilijk thuis ingraven. Een passage leverde de volgende buit op, de dvd van de TV-film Ambrose Bierce: Civil War Stories.
Het uitzicht van het hoesje toont al meteen goedkoop, het is echter de naam Bierce die een enorme aantrekkingskracht heeft. De man van de Devil's dictionary, met zijn sombere, pessimistische schrijfsels, benieuwd hoe ze hem hierin verpakt hebben. Banaal en lachwekkend. Met een introducerend raamverhaal worden Bierces kortverhalen aan elkaar gelinkt. Je krijgt de cynische schrijver zelf aan het woord, hij is de verteller van dienst om indruk te maken op geïntrigeerde liefhebbers. De bordkartonnen decors overtuigen zelfs meer dan de houterige, zielloze acteurs met hun opgeplakte attributen (genre snor). Eens de omkadering onzinnig uitgespeeld, krijg je wel het betere Ambrose werk: de burgeroorlog uitgekleed zonder winnaars, enkel verliezers. En of het zich nu in de eigen gelederen afspeelt: je hebt de hondse volgers, de eervolle haantjes-de-voorste, de lafbekken, de deserteurs, de gezagvoerders die blind vertrouwen eisen bij hun bevelen. Ideologisch nauw aansluitend, echter o zo oneervol dat Ambrose Bierce niet meteen de erkenning zal krijgen die hij verdient.
Tot overmaat van ramp (of net gelukkig) stokte de DVD bij het begin van de belangrijke Occurance at the owl creek bridge. Zo blijft de kans op een geziene literatuurverkrachting uit.
Ambrose Bierce: Civil War Stories. Don Maxwell en Brian James Egen. 2006. *

Geen opmerkingen: