donderdag 28 april 2011

Juillard (& Yann): Mezek

Originele tekeningen uit stripverhalen zijn moeilijk te plaatsen wanneer je de context amper kan kaderen. Zelfs al heb je een summier résumé van de plot, het is koffiedik kijken naar wat precies dé sleutelmomenten zijn uit het boek en wanneer het drama het hoogst oplaait. Zelfs wanneer je het volledige album als geheel presenteert, staar je verweesd bij gebrek aan tekst en uitleg. Galerie Champaka doet dat met Mezek, de nieuwste dracht van de Franse toptekenaar met cultstatus André Juillard en scenarist Yann. Het is een overzichtsexpo geworden met alle platen, veel voorbereidend studiemateriaal en enkele speciaal voor de galerie gecreëerde commercieel uitdagende vrouwenillustraties. De nadruk ligt duidelijk op de verkoop.
Door Champaka doet het beeldverhaal steeds verder zijn intrede in het kunstmilieu. Met een locatie aan de Grote Zavel tracht de galerie duidelijk te snoepen van het gefortuneerdere non-strippubliek. De tentoongestelde auteurs hebben ofwel een hoog arty-farty-gehalte (Ever Meulen, De Crécy), ofwel kunnen ze teren op een trouwe schare fans die alles voor hun idool over hebben (Juillard), duurdere prijzen incluis. Niet verwonderlijk dat het kostenplaatje dan ook vaak veelal dubbel zo hoog ligt dan de normale marktwaarde. Hier geldt niet 'Wat de gek ervoor betaalt', wel het principe van de marktbepaler die de regels opdringt.
Eric Verhoest stampte deze galerie uit de grond in partnership met zoonlief Spitaels, ja die van Guy. Niet verwonderlijk dat op de receptie Brussels PS-burgemeester Freddy Thielemans acte de présence gaf, net als de Israëlische ambassadrice. Kwestie van de juiste vrienden te hebben. Een mooie erkenning.
Le Lombard gokt voorlopig enkel op het Franse paard en laat Mezek in het Nederlands links liggen. Benieuwd welke gegadigde het lef heeft om deze oneshot alsnog in onze taal uit te geven.
Tentoonstelling Mezek. André Juillard - Yann. Galerie Champaka. Van 29 april tot 22 mei 2011.

Geen opmerkingen: