maandag 11 april 2011

Domino 2011: Dan Deacon - Battles

Als er iets is dat je in het muzikale leven ooit een keer levend moet meemaken, is het wel een performance van Dan Deacon. Deze electro-artiest weet als geen ander het publiek te bespelen en zorgt dat je in een magische roes belandt waarbij je onmogelijk stilstaand langs de zijlijn kan blijven toekijken. Dat presteerde hij toch twee jaar geleden in de Botanique als afsluiter van een bezwerende avond.
Voor het Domino-festival van 2011 moest Deacon echter de roem delen met andere, bekendere groepen en kreeg hij slechts een goed halfuurtje speelruimte. Niet enkel was dat onvoldoende, ook leed de oververmoeide performer -al gaf-ie wel degelijk het beste van zichzelf- aan een energie-gebrek om de voor hem typische interactie te bewerkstelligen. Zijn keuze om in de zaal tussen het publiek te staan, zorgt voor een warm eenheidsgevoel... indien je je tenminste op één van de eerste rijen bevindt. Het publiek deit immers uit net als een kei die plonst in de plas en waterringen voortstuwt die uiteindelijk vrij snel het water oppervlak amper beroeren. Vandaar dat het belangrijk is om je strategisch te plaatsen en mee te bonken op de beat. Als in een trance meegolvend met Deacons kinetische punch. Kiest hij voor het podium, dan bewaart de artiest met een grotere kijkersgroep contact en kan het opzwepen voortdurend voortgaan totdat je erbij neervalt. Een jammerlijke vaststelling, dit keer was dat veel minder. Geen apotheose, slechts een opkrikkend intermezzo.
Voorloper Oneohtrix point never is duidelijk een Tangerine Dream kind. Indien deze groep nu nog platen zou maken en optreden presteren, dan levert de actualisering van hun muziek ongetwijfeld dit psychedelisch resultaat op. Electronisch minimalisme ondersteund met even sobere videobeelden.
Topact Battles sloeg er met hun bezielde drummer als ritmisch drager wel geheid op los, toch verveelde de groep vrij snel. In de chaos bleek samenspel vaak ver zoek.
In deze domino-battle was Dan Deacon de winnaar. Zelfs op één been is hij de brood en spelen afleverende gladiator die stoer de arena betreedt en de leeuwenmassa overwint.
Domino 2011. Met oa Battles en Dan Daecon. AB.

Geen opmerkingen: