zondag 29 september 2013

Eva’s geSternte

En ja hoor. Na Baru een andere grote auteur waarin ik de tanden mag zetten: Yslaire met Eva’s geSternte, Herinneringen aan de Twintigste Eeuw. Te verwachten: een volledig hertaalde, integrale editie van Yslaires iconische conceptreeks XX° Ciel.com.
Eva Stern herinnert het zich nog als de dag van gisteren. We zijn 1997, op een avond in februari. Haar computerscherm licht op, ze ontvangt het ene na het andere beeld. Op het eerste zicht zijn deze voorstellingen niet echt met elkaar verbonden behalve dan dat er engelen op voorkomen. Sinds die dag krijgt de psychoanaliste maandelijks een email binnen waarin foto's en beelden prijken die haar steeds meer en meer intrigeren. Met engelengeduld probeert Eva Stern alzo in de ziel van de boodschapper (een Engel?) en de Twintigste Eeuw te kijken.
Eva Stern die Freud gekend heeft. Eva Stern die Gandhi en Stalin ontmoette. Eva Stern, de vrouw die geboren werd onder een gunstig gesternte.
Herbeleef de Twintigste Eeuw door de politieke, religieuze en universele ogen van de bijzonder succesvol auteur Yslaire.
Yslaire
Bernard Hislaire is de auteur die de romantiek de stripwereld liet insluipen eerst vertederend via Frommeltje en Viola en later tragisch met Samber en de Oorlog van de Sambers. Later zocht hij hogere regionen op via XX° Ciel.com en zijn verstripte variant op Der Himmel uber Berlin: De hemel boven Brussel.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hopelijk behoeft dit geen commentaar op de vertaling en lettering, want ja je doet voorkomen dat jij de beste vertaler van het westelijk halfrond bent, getuige je commentaar op andere vertalers bij ander uitgevers.

Beauregard zei

De gegeven commentaar staat er nooit om betweterig of pretentieus te zijn. Het zijn bedenkingen die je als alleslezer maakt bij factoren die als storend ervaren worden of bij oneffenheden die een geheel ontsieren.