vrijdag 27 september 2013

Bloedhete Baru

Uitstekend nieuws. In het eerste kwart van 2014 verschijnt de vertaling van Baru's Canicule bij Casterman. Ondergetekende vertaald en zal het niet volproppen met woordgrapjes, het betreft immers geen humoristische Glad IJs, wel een gitzwarte thriller volgens de tradities van de Franse polar van de hand van Baru naar Jean Vautrins roman.

"Op de vlucht na een overval probeert Jimmy Cobb onder de verschroeiende zon van een bloedhete zomer uit handen van de politie te blijven. De buit verbergt hij in de buurt van een alleenstaande boerderij waar hij in extremis onderduikt. Het kind des huizes dat zich in een graanveld schuilhield en alles gadesloeg, heeft Jimmy niet opgemerkt. Net als dat hij niet kon vermoeden dat de oase van rust zo maar even het voorgeborchte van de hel blijkt te zijn. In deze bittere en harde omgeving wordt de windstilte in Cobbs harmonie al vrij snel verstoord door een uitbarsting van ongezien geweld."
Met Jean Vautrins roman kan Baru zich helemaal uitleven. Net als in Het kortste eind baadt de strip in een grimmige, extreem donkere sfeer aan de zelfkant van de maatschappij. En dat resulteert in een heerlijke zonovergoten thriller van de bovenste plank.

Baru
Hervé Barulea, alias Baru, werd in 1947 geboren. Met onder andere albums als Het kortste eind (in de collectie Kaliber), Vluchtweg naar de zon, Onderweg, Laat die bassen beuken, Bruno en het tweeluik De woesteling maakte hij internationale faam. In 2010 kreeg hij terecht de Grote Prijs van de stad Angoulême waardoor hij president werd voor het prestigieuze Franse stripfestival in 2011.

Vautrin
Jacques Tardi verstripte bij Casterman eerder Jean Vautrins werk de De stem van het volk. Bloedheet werd in 1984 tot film verwerkt met Lee Marvin in de hoofdrol.

Expo Baru in het Stripmuseum maart 2014
Bijna gelijktijdig met de verschijning opent in het Belgische Stripmuseum (Zandstraat 20, 1000 Brussel) op 18 maart 2014 de tentoonstelling Canicule/Bloedheet. De originelen van het volledige album zullen er integraal te bewonderen zijn, aangevuld met tal van kanttekeningen en een grondige analyse van Baru's boek. Een evenement dat ongetwijfeld het bezichtigen waard zal zijn!

Geen opmerkingen: