donderdag 8 september 2011

De andere shit: DAS 2011

Hoe brutaal van een organisatie om meteen te poneren dat hetgeen zij aanbieden gekatalogeerd kan worden als zijnde 'de andere strip'. Wat is dan de ene strip? De gewone populistische of de populaire die vanwege commerciële successen niet in aanmerking komen? Is de structuur van XIII Mystery de Mangoest zelf al niet een toonbeeld van hoe een strip anders kan zijn? Bovendien stel je evenzeer de vraag of de titels uit deze lijst die plotsklaps wel succes hebben nog tot de andere strip behoren?
Ware het dan niet beter geweest om De andere strip De nog niet goed genoeg verkopende strips te noemen? Dat bekt echter niet zo lekker.
Of de mensen van De Andere Strip zich echt serieus nemen, kunnen alleen de betrokkenen uitmaken. Gezien de opgevoerde selectie is wederom dezelfde kritiek van kracht: sommige titels zijn vers van de pers gerold, hoe kan een jury dan objectieve (of zelfs subjectieve) criteria hanteren om die specifieke albums aan de lijst toe te voegen? Blind vertrouwen omdat internationaal een auteur gelauwerd wordt (men neme bijvoorbeeld Joe Sacco en David Mazzucchelli) of om risiconemende uitgevers te ondersteunen?
Gatlikkend pleziert Humo de cartoonachtige uitgaves die dicht bij hun strookstrippolitiek leunen. Esther Verkest, Boerke en zelfs S1ngle, je kan nu al DirkJan aan de lijst van DAS 2012 toevoegen. En ongetwijfeld komt de Kama bijbel ook ooit aan de beurt. Het striplandschap ziet er ineens veel armer uit.
Dat ook vervolgverhalen opgenomen worden, is aan te bevelen. Waarom de lijsttrekker echter aanvaardt om slechts het tweede deel ter gunst van de commercie op te hoesten, een onbezonnen introductie die geen introductie is. Stel je voor, vandaag bij Humo: aflevering drie van Heroes, seizoen 1. Een lachertje!
Zoals steeds overschaduwt de verkoop het informatieve en wordt de schijn hooggehouden met een pseudo-opvoedende taak. En onder het mom van interessante kortingen worden de geïnteresseerden naar zaken gelokt die zo goed als geen feeling hebben met de materie. Dat terwijl net elke stripspeciaalzaak zo goed als zo'n kortingschaal hanteert. Net als diens expertise.
- Asterios Polyp (David Mazzucchelli ****½
- Boerke 6: De zoon van **½
- China - De tijd van de vader ***½
- Corto Maltese De ballade van de Zilte Zee
- Dagboek van mijn vader (Taniguchi) ****
- Derde Testament 1 ****
- Essex County
- Esther Verkest - Roodheidswaanzin **½
- Fun home - Familiedrama ***
- Grand Prix 2 ***
- Grote slachting 1914-1919 (Tardi) *****
- Hobbit
- Ideale man - Een liefdesverhaal (Clowes) **
- Israël in 60 dagen **½
- Joe Sacco's Gaza 1956
- Kick-Ass ****½
- Oorlog & Liefde 1 ****
- Rébétiko ***½
- Single aka S1NGLE 10: SOS S1ngle ***
- Snoopy - Peanuts compleet 1 *****
- Polina (Bastien Vivès) ***
- Stad van klei ***
- Stephen Kings De beproeving 3 ***
- Walking Dead 1 ****

Geen opmerkingen: