vrijdag 23 juni 2017

Vijfentwintig stripbesprekingen 2017 (286 tot en met 310)

In koeien van letters staat op de achterkaft meteen hetgeen dit boek vertegenwoordigt: SAAI. Illustrator Jeroen Los is karig met het verrijken van Joost Vandecasteeles werk. Zou de helft van het boek tekeningen bevatten? Neen. De fulminerende woorden van de auteur worden in een matige Charles Burns' stijl even donker en pessimistisch weergegeven. Heb je ook dat onzalige gevoel van Vandecasteeles hakkelende stem te horen weerklinken rekening houdend met de ontstaansgeschiedenis van het boek (met de handluiding: luidop voor te lezen). Bella roman in beelden is geen beeldige roman. Vandecasteele draagt niet bij tot de Pietendiscussie, wél die van de Zeurpietendiscussie.
- Alfa - Eerste wapenfeiten 4
- Arcadia Archief Luxe 39 Dokter Zwitser 14
- Bella
- Boes 5 SC
- Boes 6 SC
- Bouncer Integraal 3
Na een glansrijke startperiode kwam Wasterlains carrière een beetje in het slop, grotendeels te wijten aan de steeds meer bizarre scenario's die hij voor zijn succesreeksen begon te schrijven. Zowel Dokter Zwitser als Sarah Spits leden daaronder. Bovendien koos hij voor andere nieuwe uitgeverijen die uiteindelijk minder stabiel bleken te zijn. Na enkele onleesbare verhalen heeft de auteur de draad weer opgepikt met de bron. Door letterlijk terug te keren naar de Kattenplaneet, meer gestructureerd en een kloppende logica. Resultaat: een begrijpelijke en toch even fantasierijke Dokter Zwitser die magisch het goede van het kwade laat winnen. Misschien struikel je over de zeer herkenbare thematiek van de vluchtelingen uit oorlogsgebieden, het is een mooie manier om jongeren bewuster te maken van al de ontberingen die deze mensen – euh – dieren moeten ondergaan. In kleur, dikker én met extra illustraties, een waar traktaat.
- Dokter Zwitser 14
Semitragische kortverhalen die op het lijf van Giardino geschreven zijn. In het begin licht ironisch, speels flirtend met dubbelzinnigheden. In Heerlijke huivering is dat provocatief met letterlijk sensuele rondingen (pagina 13). Vochtig en ver gaat al iets verder en verliest de jeugdige onschuld. Pas op met wie je flirt of mee in zee gaat! Soms kan dat trouwens ook van iemand dichtbij zijn. Zoals een vriendin die mee op Safari vertrekt. En zo leeft Giardino zich uit met frigide burgertrutten en loopse libido's versus grandioze gigolo's en onschuldige naïevelingen. Alleen naar het einde toe gaat Giardino zijn luchtige boekje te buiten door twee stripnovelles te presenteren van elk 24 pagina's. De derde waarheid en De ontdekking van Parijs stokken het consumerend leesritme en vereisen een hogere concentratie. Weg met de vluchtigheid, echte thrillers zijn in de maak. Het onderkoelde realisme geeft de stijfharkige acteurs extra pathos. De extra vakanties die Giardino je doet beleven, bekoren evenzeer. Even terug in de tijd, bij de meester op bezoek, een godin die je bedwelmt. Vakanties kunnen soms ongewenst bruusk eindigen. Bij Giardino zijn ze fataal!
- Fatale vakanties Integraal
- Fenix Collectie 122 De Musketiers
- Fenix Collectie 123 Kitty
Doet hij het doelbewust? Luke Pearson kleurt altijd wel buiten de lijntjes. Ondertussen ben je het gewoon dat hij niet volgens een klassiek patroon de pagina-opbouw invult, echter om dit keer met een wordt vervolgd uit te pakken, is des te verrassender. De climax opent perspectieven en plaatst moederlief alleen in een prominentere rol, eentje die ze nu al met verve speelde. Hoe pak je zo'n dochter aan, rebellerend en het gezag ondermijnend door steeds ongeoorloofd op avontuur te vertrekken. Pearson weet raad. Betrek haar ook in de anarchistische 'waanzin'. De nieuwe fantastische wezens en wereld die Hilda steeds ontdekt, daar mag zij toch ook gewoon deel van uitmaken? Helga is formeel tegen haar moeder: "Gevaar is leuk. Zolang ik weet dat JIJ thuis op me wacht." Pearsons ongebreidelde fantasie blijft verrassen. Samen met een ijzersterke montage blijft dit één van de meest originele en beste jeugdstrips van het moment voor jong en oud.
- Hilda 5
Twee opmerkelijke verrassingen bij het openslaan van het boek: enerzijds een stuk product placement (Ovam en Middelkerke met heel ostentatief tweemaal het Holiday Suites Hotel) én anderzijds de promoflyer voor de nieuwe Robbedoes door Cambré en Legendre. Eindelijk durft een uitgever het aan om kruisbestuiving te doen bij de eigen reeksen, hoera voor de extra reclame. Gerd Van Loock voelt zich in zijn sas en vliegt met ecologische middelen op een wolk in dit doldwaze, nonsensikale achtervolgingsavontuur ter promotie van de kustgemeente. Echt subtiel is het niet, het levert wel grappige scènes op, toch zeker wanneer Jommeke de bronzen beelden van Urbanus, Kiekeboe en Sus & Wis passeert en terloops het pad van de 'evenemententent' kruist (daar waar jaarlijks het stripfestival wordt gehouden). Staat Richard Viergo voor Richard Branson, zo proper is de Virgin-lucht toch niet helemaal? Wel uiterst herkenbaar: Jean Blaute op pad met streekbieren en een karakteristiek wagentje: een tournée générale dringt zich op. Nog een onopvallende knipoog, het bordje dat een signerende auteur aankondigt, collega Delzennes naam prijkt subtiel (strook 26). Van Loock is soms anatomisch niet even consequent, toch zeker wanneer je je aandacht op de figuurtjes focust. Voor het gewone leesplezier stoort dat niet.
- Jommeke 286
- Koning van de Ribauds, De 2 SC
- laatste Braedy, De
- Lucky Luke (new look) 25
- Lucky Luke (new look) 62
Als uitgever Saga (of indirect het oorspronkelijk Franse Bamboo) je iets bijgebracht heeft met deze verstrippingen van Pagnols werk, is het wel een liefde voor de rechtschapenheid en goedheid en de enorme vertelkracht die de auteur uitstraalt. Zelfs met dit oerklassieke Dickensiaans verhaal weeet de schrijver de gevoelige snaar te raken. En als is de artiest A. Dan niet de grote drager, een beetje onbeholpen met een erg losse lijn zonder alle vakkneepjes te beheersen, de emotionaliteit bloeit geleidelijk aan open. Wanneer je zo'n boeken leest, herstelt je geloof in de mensheid toch een beetje. Kabeljauwtje, een aanrader.
- Marcel Pagnol 3 Kabeljauwtje
- Rode Ridder, De 254
- Rode Ridder, De 254 LX
Het is er dan toch van gekomen, na jaren van stilte eindelijk dat tweede deel om vast te stellen dat het finaal een drieluik wordt! Terwijl Marini grafisch degenereert en gemakzuchtig op automatische piloot opereert, haalt Meynet alles uit de kast om zijn beste en mooiste werk ooit af te leveren. Een beetje zoals in Marini's hoogdagen tijdens De Ster van de Woestijn, eenzelfde warm kleurenpalet vol prachtige schaduwpartijen. Jammer dat Yann niet het beste van zichzelf geeft en een wraakverhaal onoverzichtelijk volstouwt met zijsprongetjes. Bovendien lijkt Savage een snoeshaan die zich voortdurend laat ringeloren. Door zijn ondoordachte gedrag en naïeve instelling is de kans klein dat hij ooit zijn doel bereikt. De wilde Savage is eerder een zachtgekookt eitje.
- Savage 2
- Stella 2
Een topdossier vol achtergrondinformatie en interessante weetjes. Patrick Gaumer maakt er zijn 12 werken van. Hier steek je tenminste wat van op (de bijdrages van Will, Roba en zelfs de onvermoeibare Jidéhem). Steven Sterk Integraal vormt een echte meerwaarde. Over De rode taxi's: een uitstekende intro die meteen de capaciteiten van het superheldenjongetje afbakent. In eerste instantie heb je al meteen sympathie voor de rekel, onhandig en niet goed wetend wat aanvangen met al die krachten, lang duurt het echter niet of in de meest penibele situaties slaat het noodlot toe: de kwaal van een verkoudheid. Al niezend is Steven zoals ieder sterfelijk mens, bijlange zo sterk niet. Superman, Hulk, Wonder Woman, ga aan de kant. Want Steven Sterk is 'in da house'. Dus ja, ook in de jaren '60 had Europa een eigen superhero comic. Op mensenmaat. Over Mevrouw Adolphine: Steven Sterk in het misdaadmilieu door toedoen van een oudje. Het zou een toepasselijke krantenkop zijn. Steven begeeft zich in het hol van de leeuw om de onschuld van mevrouw Adolphine te bewijzen. De naïeve jongen laat zich nogal makkelijk ringeloren en eens het besef er komt, slaat het gezondheidsnoodlot weer toe. Voorspelbaar maar o zo efficiënt. Steven Sterk, een superheld op kindermaat. Over De 12 werken van Steven Sterk: onverantwoorde heroïsche heldendaden zoals enkel Steven Sterk ze kan verrichten. Delporte heeft een middeltje gevonden om Pijpers en Steven de wereld rond te sturen en een onwaarschijnlijk avontuur te laten beleven. Naar analogie van de Griekse geschriften treedt Steven in de voetsporen van Hercules, mirakels verrichtend tot de verkoudheid toeslaat. De capriolen van een jongetje, elk kunt droomt ervan om gelijkaardige avonturen mee te maken. Peyo is erkentelijk en laat de naam van zijn artistieke assistent Walthery vermelden. De albumuitgaves hernemen de films van de magazinepublicaties, aangezien het echter bij elke nieuwe aflevering (zoals het verscheen in Robbedoes Weekblad) niet steeds dezelfde letteraar is, vallen de verschillen soms erg sterk op. De 12 werken van Steven Sterk, efficiënt stripje op kindermaat. Opmerkelijk, Stevens uitspraak: "Sakkerloot! Dat begint op de avonturen van Kuifje te lijken!" Naar het einde toe haspelt Delporte de actie iets te snel af.
- Steven Sterk Integraal 1
- Urbanus vertelt 25
- Wolverine 008
- Zwerver, De

Geen opmerkingen: