woensdag 21 juni 2017

RONDE 2: FLAUWNA en DARMFLORA

Dit is een gereduceerde weergave van de "Algemene kennisquiz (met strips als leidraad)" - Ronde 2: Flauwna en Darmflora
georganiseerd door de vzw VBS De Nerotiekers in Jeugdhuis Nijdrop op vrijdag 16 juni 2017. Tijdens de powerpointpresentatie werden als 'voorbeeld'ige tips nog extra afbeeldingen geprojecteerd of geluids- en beeldfragmenten toegevoegd, helaas in deze blogvariant niet omzetbaar. Het copyright van de niet commercieel gebruikte foto's en afbeeldingen berust bij de rechthebbenden, met dank aan Wikipedia als bron van informatie. Samenstelling van deze quiz me not so quick: Erik Deneyer en Samuel Wolfs.


Punten sprokkelen met jullie kennis van fauna en flora, vergeet het maar. Onze vragen FLOReren dankzij de flauwe woordspellingen die DARMatisch klinken!


I.
In 2015 brachten de broertjes Maffre “De doodbidder, de zwerver en de moordenaar” uit, een eigenzinnige westernreeks die niet -sorry voor de woordspeling- het onderspit moest delven voor de gelijktijdig verschenen Undertaker.
De doodgravers naam (opgelet, wel in meervoud) is ook die van deze familie van zeevogels verwant aan de steltloperachtigen en schaarbekken. Ze komen over de hele wereld voor, je hebt ze
in alle soorten: noddy, chinese, Inca, Elfen, Brillen, Opalen, Witte, Zwarte, Amazone… De verzamelnaam van deze bonte vogels.

II.
In het onlangs verschenen “De stad van de wilden” gaat de ontwikkelde doodgraver Elijah naar de dichtstbijzijnde stad om zijn passie voor literatuur te bevredigen. Deze stad aan de Missouri zoals we ze nu kennen ligt in twee staten. Het staat bekend om zijn barbecuerestaurants, de vele en grote parken en claimt,
op Rome na, meer fonteinen te bezitten dan elke andere stad op aarde en, op Parijs na, de meeste boulevards te hebben. Heeft als bezienswaardigheid het city power and light building. Hoe heet deze stad der wilden?


III.
Deze Amerikaanse rockgroep draagt dezelfde naam als de stad die we net zochten. De muziek van de band kenmerkt zich door een combinatie van typisch Amerikaanse hardrock en
symfonische rock. De grootste successen in de jaren '70 waren de albums “Leftoverture” en “Point of Know Return”, waar deze hit op stond (waarna je het fragment te horen krijgt, nu vervangen door de lyrics: "I close my eyes, only for a moment, And the moment's gone, All my dreams pass before my eyes, a curiosity.") De titel van het nummer. Dit personage uit Comanche helpt je op de goede weg.


IV.
Comanche, Bernard Prince, Jeremiah, De Torens van Schemerwoude, Old Pa Anderson, De duivel der zeven zeeën, Hee Nick, Afrika, Bloedbanden, Bloedbruiloft en onlangs Duke, allemaal reeksen van deze inktvlekkenkampioen die op één ding na...
...niets te maken heeft met deze Zwitserse psychiater die stevig gelijkt op Brad Pitt. Hij is de uitvinder van de bekende inktvlektest, die lang gebruikt werd voor psychodiagnostische technieken.
Wat was zijn VOORNAAM, en opgelet, we verwachten dat die juist gespeld wordt!

V.
Hoe het toch kan lopen, gewoon een potje inkt laten omvallen en je krijgt met hardnekkige vlekken de befaamde inktvlektest. Of een stripboek in Nix' geval. Zijn pseudo zou afgeleid kunnen zijn van de naam Marnix Verduyn, wij gokken eerder op een wezen uit het volksgeloof,...
... dat ook wel voorkomt als een waterduivel en vooral als kinderschrik die kinderen in het water trok en zich meester maakte van drenkelingen. Wagner sprak erover in Das Rheingold, in Mechelen leeft de sage voort alwaar Sint Rombout de Nix overwon. De courantere naam voor Nix?


VI.
Doordat Nix hardnekkig vlekken bleef tekenen ontstonden deze twee figuurtjes die vaak in erg oncomfortabele posities belanden. Daarom kan je beter een beroep doen
op deze kinderzitjes die op verschillende dragers gemonteerd kunnen worden zoals autostoelen of -banken en kinderwagens. Was oorspronkelijk een merknaam maar is door merkverwaterting een soortnaam geworden. De juiste schrijfwijze van dit kinderzitje graag.


VII.
Minder comfortabel dan dit kinderzitje is de creatie van deze artiest, Joost Swarte drong even binnen in dit Stijlvolle atelier van de Nederlandse architect en meubelontwerper. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl en als pionier van het Nieuwe Bouwen. De naam van deze kunstenaar die leefde van 1888 tot 1964.

VIII.
Welke van de basiskleuren van "De Stijl" bestempelt Julie Maroh als zijnde een warme kleur? Het mag ook eens een korte vraag zijn.IX.
Julie Marohs strip werd niet veel later succesvol verfilmd, niet als Het leven van Flora, noch dat van Dik Trom of een loser? Wiens leven werd het dan wel, in 2013 geregisseerd door Abdellatif Kechiche en won een Gouden Palm op het festival van Cannes. Een tip vind je via de rechterkant van de afbeelding?


X.
De auteur van deze Avondroodse dame maakte ook het indrukwekkende De loopgravenoorlog. De dikke wollen overjassen die Britse en Franse soldaten droegen in de Eerste Wereldoorlog had schouderflappen die dienden voor de bevestiging van epauletten ranginsignes, aan de riemen werden zwaarden en kaarten aangehangen. De naam werd bedacht door officieren
wier levens in de loopgraven door de jas iets makkelijker werden gemaakt.

Ter 'verstrooiing' een stukje Monty Python in de loopgraven als rustpunt.

Geen opmerkingen: