vrijdag 24 februari 2017

Veertig stripbesprekingen 2017

De focus moet niet altijd op 2016 liggen, tijd om ook een keertje de nieuwigheden van 2017 aan te kaarten. De eerste veertig besprekingen zijn altijd bespreekbaar:
- 7 wonderen, De 5 HC
- 7 wonderen, De 5 SC
- Ambulance 13 5 SC
- Ambulance 13 6 SC
Wow. Wat die Reno met kleur presteert, indrukwekkend. Bijna te mooi om waar te zijn. De gloed op pagina 46. Het zinkende schip (40). De reuzenschildpadden in de oceaan (41). Levensecht en toch plakt de artiest er geen foto's in. Begrijpelijk dat hij zo lang over een album doet. De actie is zoals het hoort weer even gezwind. Parallellen met Indianen-protesten of Palestijnse aanslagen annex gijzelingen liggen voor de hand. Strijdvaardig komt Hautière (en dus Nao) op voor de rechten van de... Aquabluers. Rechtvaardig en politiek correct. Alleen de vertaling stokt een beetje.
- Aquablue 15 HC
- Aquablue 15 SC
- Bollie & Billie 34
- Captain America 007
- Clifton, De nieuwe avonturen van 1
Na het dipje in het vorige album staat Nob terug scherp. Met vader Dad die centraal staat, op van de stress. Maar goed ook, want daardoor kan jij ontstressen. Geld tekort, exen die opduiken, veeleisende kinderen, geen werk, probeer dan eens rustig te blijven? Dad lukt het alleszins niet, al kan hij het goed verbergen. O ja, en ook vermelden dat het zeemzoet mooi is.
- Dad 3
- Ik Mik 2
- Iron Man 007
- Jommeke 284
Terwijl de tekeningen van Ernst zo steriel en levenloos zijn, slagen de auteurs er toch in om je daar in het diepst van je ziel te raken. Niet zoals velen het proberen met goedkope pathetiek. Wel door innemend en toch sec iets af te handelen alsof het een doodnormaal onderdeel uitmaakt van het leven waar niemand ook maar enige grip op heeft. Heel schrijnend en intiem hoe de laatste pagina's afgerond worden zonder grootse breeduit gesmeerde pathos. Des te rustiger en luchtiger het verhaal voortglijdt over een goed met zeep ingesmeerde stoep, des te harder de confrontatie op het kruispunt met slechts één winnaar. Gek dat Zidrou enkele passages via de voice over communiceert en dat niet constant aanhoudt. Dit had hij consequenter moeten doorzetten. Jammer ook dat Ernst met zijn simplisme dit sterke verhaal niet verder kan optillen. Neemt niet weg dat Mevrouw de dood je met een kaakslag verweesd achterlaat. Nietwaar, René?
- Kale Kop 4
- Kiekeboes, De 148
- Kiekeboes, De 148 Luxe
- Kiekeboes, De 148 Superdeluxe
- Kuifje kleuren-facsimilés 1
- Kuifje (kleur) 1 SC
- Kuifje (kleur) 1 HC
Khoury hoort het misschien niet graag, toch bevindt hij zich in het vaarwater of kielzog van Dan Brown. De grondvesten van de Katholieke Kerk daveren en worden volledig ondermijnd door deze profetische onthullingen. Natuurlijk word je overweldigd door de verklarende monologen of interpretaties, beelden kunnen niet alle info bevatten. En dat allemaal verpakt via twee ondernemende onderzoekers en hun doortastende opponent. Bruno Rocco doet leentjebuur bij François Boucq. Zijn stijl heeft eenzelfde viriliteit, zij het een tikkeltje minder dan de meester. De eenarmige ridder, een goed slot.
- Laatste Tempelier, De 6
- Lucky Luke 4 (new look)
- Lucky Luke 45 (new look)
- Onthoofde Arenden, De 21
De golfer die uitge-put is, het brood dat zich veel te grof gevonden wordt, de giraf die altijd haar nek voor iemand uitsteekt, de alien die te zwaar op de maag ligt, de Venus van Milo die zich on-handig voelt, de gedeprimeerde kerstman die maar één keer per jaar mag komen. Taalvirtuoos Ben Seys benut alle kantjes en kiertjes van de letterkundige kamer om gevat uit de hoek te komen. Dat leraren Nederlands niet staan te springen om dit handboek der dubbelzinnigheden op te dringen en jongeren speels te laten omgaan met de schat van onze woordenschat. En het straffe is dan de omgekeerde wereld die hij presterend presenteert waarin dezelfde situaties anders worden ingevuld. Rudimentair getekend, weinig virtuoos, maar o zo efficiënt ingevuld. Wat zou een combinatie Bédu (De Psy) – Seys pas echt knallen!
- Psy Carl 4
- reis van de Vaders, De - Tweede cyclus 4
- Rode Ridder, De 253
- Rode Ridder, De 253 Luxe
- Rode Ridder, De 253 Superdeluxe
- Sensei 2
- SfinX 3
- Superior Spider-Man, The 007
De atypische verhaalstructuur, Sus, Wis, Lambik, Tante Sidonia en Barabas die zich elk apart in een netelige situatie bevinden. Afwisselend vertelt elk op zijn beurt de belevenissen om tot de samenvallende ontknoping te komen. Fris en origineel. Verwijzingen zijn er naar Pokemon Go en The Matrix (het blauwe of rode pilletje). Bovendien een verhaal met een moraal. De heldenmaker maakt inderdaad helden terwijl We can be heroes van David Bowie weergalmt.
- Suske en Wiske 338
- Suske en Wiske 338 LX (linnen rug)
- Suske en Wiske 338 LX (semileer)
- Suus & Sas 11
- Thor, God of Thunder 007
- Uncanny Avengers 007
- Urbanus 172
Een kruising tussen Labiano (Ster van de Woestijn 3) en Keramidas (Luuna). De grote close-up als voorkafttekening is maar matig uitnodigend. Die eerste pagina's daarentegen met de 'kleurrijke' hertenjacht in het bos, mooi hoe dat allemaal in één Indian Summer-toon gedopt is. De artiest is handvast en blijft trouw tekenen in zijn specifieke ronde en toch semi-hoekige stijl. Origineel op zijn minst. Het verhaal geeft de rivaliteit binnen een stam weer, het belang van geloof en bijgeloof en het gevaar van de oprukkende ziekte die de hele stam wel eens zou kunnen uitroeien. Met één verantwoordelijk man die de queeste onderneemt om het onheil af te wenden. Saga kiest helaas enkel voor de harde kaft, een reguliere editie was voldoende.
- Washiti 1

Geen opmerkingen: