donderdag 1 januari 2015

Bijbenen (1): Dirkjan, Lectrr, Jacques Martin, Vandersteen, Franquin

Met zevenmijlslaarzen die achterstand eens proberen helemaal bij te werken. Van 18 oktober tot nu, dagelijkse een grote portie stripbesprekingen en de daaraan gekoppelde links.
De uitgave van een boek heeft natuurlijk invloed op de perceptie van de lezer. Zo is de gehanteerde lettering niet de ideale aanvulling van Yelins zachte potloodtekeningen. Of de donkere druk die ervoor zorgt dat bepaalde passages haast onleesbaar zijn, ze verdoezelen dan wel makkelijker Barbara Yelins beperkte grafiek. Hoewel ze in de close-ups overtuigend is, merk je vooral aan de decors dat de rudimentaire basis (simpele kromme lijntjes) weinig finesse en klasse aan de dag legt. Peer Meter en Yelin doen geen moeite om de ziel van Gesche Gottfried bloot te leggen, noch om haar onschuld te bewijzen of psychologische bewijsvoering aan te brengen. Je bent via een 'toevallige' passant getuige van een tijdsgeest die duidelijk niet openstond voor bepaalde (psychiatrische) inzichten. Dat maakt het boek fascinerend en 'objectief' gezwind. Het is de schrijfster die er ongewild ingezogen wordt en zichzelf als progressief feministe moet staande houden in dit conservatief vat. Waar steekt het gif in? De oermasculiene maatschappij of hetgeen ze op haar boterham krijgt? Gif, boeiend.
- bedreigde evenwicht, Het **½
- Block 109 6 HC **
- Conan - de weg der koningen 6 **½
- Daniël Van Dicht ***
- DirkJan 20 ***½
- erfenis van de duivel, De 3 HC ***
- Gif ***½
- Izuna - Legende van de Scharlaken Wolken 1 ***
- Jan, Jans en de kinderen 54 ***
Onnavolgbaar. Met klare taal en heldere beelden is Lectrr de verslaggever van één jaar op deze aardkloot. Scherp, gevoelig, recht voor de raap, soms flauw, vaak subtiel. In vergelijking met zijn 'gewone universele' cartoons (in Hara Kiwi, niet actualiteits- of politiek gebonden) wijkt de artiest her en der wel eens af van zijn rondere contouren. Niet enkel voor figuren die gekarakteriseerd moeten worden, soms gaat het er nog rauwer aan toe. Vergelijk Poetin met de soldaat, pagina's 122 en 279. Atypisch voor Lectrr met een haast pre-Nix-karakter. Lectrr gromt, het knapste jaaroverzicht.
- Lectrr 2014 ****
- Lefranc, De reizen/reportages van Ardennenoffensief ***
- Lucky Luke 35 ***
- Oog van de Dobermanns, Het 2 HC ***½
Neen, neen. Hoe mooi opgepoetst ook, de charme van de oorspronkelijke weergave (pagina 26 in vergelijking met 5) is er volledig uit. Zelfs al zaten er volgens Franquin inkleuringsfoutjes in het origineel (de groene wagen op het eerste plaatje links, nu zachtgeel met bruinrood dak), de warmte die de pagina's uitstralen (deels door het vergeelde papier) wordt uitgewist. De Super Quick is wederom een opvulverhaaltje van drie keer niks, je leest omdat Robbedoes erin voorkomt, altijd benieuwd naar diens capriolen. Of toch vooral die van Kwabbernoot. Alleen worden deze schamele 22 pagina's telkens verveelvoudigd met het originele werk in facsimile (wow) én even belangrijk, aangevuld met tal van achtergrondinformatie, al betreft het in dit geval veel giswerk omdat de auteurs zelf niet meer aan het woord kan komen. Prachtig, Delportes foto op de Boulevard Lemonnier te Brussel (27) en de weergave van garage Wismeyer in Ukkel (28). De Super Quick, een hebbeding.
- Robbedoes en Kwabbernoot Retro 9 De super Quick ***½
- Tomb Raider 3 **
Poppy en Maggy vormt een vormelijk zeer interessant experiment. Vandersteen speelt met de bladspiegel om de soms niet zo vanzelfsprekende leesrichting toch te kunnen volgen. Leutig zijn de gags, echt een avontuur is het niet. Vandersteen gebruikt de via heksentovenarij wegdromende kinderen om hun grappige belevenissen te portretteren. In plaats van duiding te geven omtrent het magazine Le Petit Monde, verzuipt Danny de Laet de lezer met details en verwijzingen die niet nodig zijn. Gelukkig spreken de illustraties en tekeningen voor zich. Die twee kleurenintermezzo's: zeer mooi.
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 16 ***½
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 17 ***½
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 18 ****
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 19 ***
- Uit de archieven van Willy Vandersteen 20 ***½

Geen opmerkingen: