maandag 15 april 2013

Hugo en Sarah en Robin

Schoonheid en elegantie verpakt in een jeugdstrip. Bédu kanaliseert fantastische fantasy-elementen en verstrengelt ze tot een glad gevlochten geheel. Volwassen en toch kinderlijk. Simplistisch en toch rijkgevuld. Zoals het sprookjes betaamt, bevat dit verhaal ook menig moraal. Op pagina 17: "Het is soms moeilijk een kind uit te leggen wat je zelf niet eens kunt begrijpen." Mooier is nog (pagina 9): "Wanneer het verstand zijn begrenzingen voelt, kleedt het zich vaak in achterdocht." Bédu in Hugo, een klasse apart.
- Hugo 2 ****½
- Hugo 4 ****
- Hugo 5 ****
Een klassieker van formaat vol memorabele scènes. Logisch toch als je weet dat de Smurfen hierin voor het eerst opduiken. Peyo houdt de spanning hoog, want op een hand na (pagina's 22 en 23) duiken die fijne, kleine blauwe mannetjes pas voor het eerst echt op na tweederde van het verhaal. Doorheen de tijd transformeren de Smurfen slechts miniem. Het is vooral de puntigere muts uit deze beginfase die bijgeschaafd wordt. Terwijl alle aandacht in De fluit met zes smurfen door de Smurfen opgeëist wordt, vergeet je wel eens dat alles draait rond de even magische fluit. Het is een instrument dat Pirrewiet maar al te graag bespeelt om amuzikale mensen voor en door zijn groots talent in beweging te zetten. Pirrewiet ontpopt zich tot een ware manipulator. Op zich gebeurt er niet zo veel in dit 62 pagina's tellend verhaal, alleen is de impact van deze kennismaking met de Smurfenwereld zo lieflijk, vertederend en uiteindelijk wereldveroverend, dat je al de rest vergeet. Onterecht, want ook Pirrewiet steelt met zijn geklooi de show.
- Johan en Pirrewiet 9 ****
"Je ziet toch dat ze 't naar haar zin heeft." Sarah is niet alleen. Ook Steven Dupré amuseert zich kostelijk met het maken van deze fantastische en verbeeldingsrijke jeugdstrip. Ofte hoe de kinderlijke droom prachtige werelden kan creëren. Met een mooie Hof van Eden als speel-tuin. Netjes opgedeeld in hoofdstukken (zes weken), zonder dat de episodes een gelijkmatig aantal pagina's hebben. Een vaste structuur zit er niet in. Wie maalt er om? Zes weken is een heerlijke, warme beleving, intelligent verteld. Een eventuele tip voor een heruitgave: een herinkleuring graag.
- Sarah & Robin 3 ****

Geen opmerkingen: