woensdag 2 maart 2011

uitgePERSt: De gretige graaiers

"Stripfiguren baas op De Coninckplein", zo luidt de kop in mijn papieren stripbron. De Gazet van Antwerpen is niet zuinig met het onder de aandacht brengen van dit populaire medium. Naast voor- of napublicaties van de nieuwste Jojo verschijnt ook Kiekeboe in primeur. Waar blijft de tijd dat deze exclusief in een concurrerende krant stond? Maar da's afwijken van de materie.
Zoals steeds is het artikel eerder een reflectie van wat reilt en zeilt in de Antwerpse provinciehoofdstad. Een weinig (lees geen) kritische blik, enkel de verslaggeving van specifieke gebeurtenissen, zoals daar nu zijn de zondagse stripmarktdagen op het De Coninckplein voor de Permeke-bibliotheek. Gniffelen doe je wanneer 'vrijwilliger' Eric De Vlieger aan het woord komt. Geen enkele onderzoeksjournalist heeft zich ooit gewaagd aan het blootleggen van de malafide organisatie 't Vlaams stripcentrum. Hoewel het haast profetisch klinkt, de titelkeuze van het artikel. Zo van toepassing op deze vrijwillige liefhebbers die door weer en wind voor hun vzw her en der waren aan de man brengen, gaande van exclusieve luxealbums, snobistische gadgets en modern en oud antiquariaat. Nog voor een beurs opengaat grabbelt voornoemde in stripbakken van andere standhouders om uitverkochte exemplaren aan spotprijzen op te eisen, om ze nadien voor een groteske meerwaarde zelf door te verkopen. Gelukkig zijn het echte liefhebbers...
Het leukste feit bevindt zich rechts onderaan de bladzijde. William Van Wallem vertelt over zijn hobby die hij nu wél kan uitdragen omdat hij als kind indertijd geen strips kreeg. "Nee. Ik ben vooral fan van Kuifje en Robbedoes." Nochtans merkt de reporter terecht op dat de persoon in kwestie met zijn specifiek kapsel wel erg op een bepaalde stripfiguur lijkt. Valt het jou ook op wie? (klik op de foto om te vergroten, copyright Sarah van den Elsken)
De gretige graaiers. Gazet van Antwerpen. ER (?). 21 februari 2011.

Geen opmerkingen: