dinsdag 23 juni 2009

Drie vernissages: BCB, Stadhuis, Maison de la BD

Wanneer je uitgenodigd bent, is party crashen niet van tel. Dan draaf je officieel op. Eerst de voorstellingsexpo van de gelijknamige strip Brussel in beeldekens in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal. In de 'moderne' galerij in de tussenverdieping rechts. Al wat Vlaamsch was, maakte zijn opwachting. Veel van de originelen werden sec getoond, het stripverhaal kleurloos uitvergroot. Sommige platen hebben dat wel nodig, want de inkleuring in het album laat te wensen over. Voor de bespreking van het best wel leuke album: Brussel in beeldekes: Manneken Pis en andere Sjarels.
Van een ander historisch kaliber is Willy Vandersteen die gehonoreerd wordt in het Brusselse Stadhuis met de expo Willy Vandersteen - Het Brusselse epos. Daar heeft de inrichtende macht zich zwaar misrekend. De beschikbaarheid van originelen uit Vandersteens blauwe Brusselse periode is nihil, waardoor zo goed als niets uit deze legendarische albums getoond kon worden. Bovendien is de informatie rondom niet zo alomvattend dat je een uitstekend zicht krijgt op Vandersteens exploten in de hoofdstad. Teleurstellend? Neen, want de eerste twee vitrinekasten links tonen prachtige parels uit de beginperiode van Vandersteens carrière. Uit elk album een drietal originelen: De zwarte madam, Sprietatoom, De Koning drinkt, Bibbergoud. Alleen al daarvoor is het de moeite om dat moois te bewonderen. Wat wel natuurlijk stoort is wederom het 'artistieke' uithangbord. Waarom moet een niet-stripauteur (de productie van Swarte is te verwaarlozen) de honneurs dragen om de affiche te ontwerpen? Een verkeerdelijk uitstalraam. Een verkeerdelijk signaal!
Het receptiegedeelte? Njam, njam, de waanzinnigheid van geldverkwisting om met veel poeha zich te manifesteren. Je vraagt je steeds af: hoeveel mensen er naderhand de tentoonstelling effectief bezoeken.
De derde met nog eens den Willy uitgelicht, hebben we links laten liggen. Het was veel plezanter om op het terras van de Mort Subite te verkleumen. Het bijhorend prentje zegt genoeg.
Brusselse beeldekens van 23/06 tot 30/08. BCB. Zandstraat 40. 1000 Brussel.
Willy Vandersteen - Het Brusselse epos van 24/06 tot 27/09. Stadhuis Brussel. Grote Markt.

Geen opmerkingen: