vrijdag 24 maart 2017

Vijftig stripbesprekingen 2017

Mooi zwartwit-werk waarbij de originele tekeningen van André Benn uitstekend tot hun recht komen. De vaak karikaturale mannen (Nigel voorop) verbleken bij de schoonheden die op de pagina's schitteren. Het theatrale wordt extra in de verf gezet door de expressieve acteerprestaties. De regels van het spel is vooral visueel genietbaar dankzij de niet ingekleurde vorm. Minder grip heeft Benn op het verhaal. Alsof de gestoorde pop Elmer zelf de bovenhand nam en ongestructureerd het leven van zijn 'baasje' leidt. Affiniteit en geloofwaardigheid ontbreken, net cruciaal om je verbonden te voelen met de opgelegde spelregels. Uitermate boeiend, helaas afstandelijk gebracht. Het interview achterin komt uitdagend nog eens terug op de fameuze penisscène uit het eerste deel. Benn geeft er geen bevredigend antwoord op. De regels van het spel, plaatjes kijken.
- Arcadia Archief Luxe 38 Elmer en Ik 2
- Arelate 4
- Assassin's Creed - Dark Dragon Books 7
- Assassin's Creed - Dark Dragon Books 8
- Bff's 3
- Boes 3 SC
- Boes 4 SC
- Bouncer Integraal
- Champions 14
- Dating for geeks 6
- De Vries 4
Niet het feit dat Hermann wederom het westerngenre aanpakt verrast, wel zijn keuze om zich niet te beperken tot de oneshot maakt van deze dracht een bijzondere gebeurtenis. Scenarist Yves H heeft de complexiteit terzijde geschoven en laat alles rustig op zijn beloop gaan. Iets te rustig. Want na 56 pagina's kan je Dukes karakter nog steeds niet doorgronden. Diens afkomst, zijn band met het stadje, Dukes positie, zijn beweegredenen met bovenal diens onbezonnen heldenmoed die je zelfs in een hedendaagse cowboyfilm niet meer tegen komt. Volgens de traditie kiezen de auteurs voor een atypische held, al lijkt zijn verhaal grotendeels reeds verteld in andere westerns. Benieuwd hoe ver Hermann en Yves H in Dukes verleden zullen graven. Zelfs al wordt Hermann een dagje ouder, weinigen leveren op die leeftijd nog zo'n artistieke kwaliteit af.
- Duke 1 HC
- Duke 1 SC
- Elmer en Ik 2
Pécau aan de schrijftafel, de alternatieve geschiedenisevolutie is zijn dada geworden, ook voor Empire geldt dat principe. Pécau heeft één extra troef: Igor Kordey. Wat een plezier om in zijn Egypte te mogen vertoeven. De steampunk van Hauteville House verbleekt volledig, dit is een echt geslaagd huwelijk tussen futuristische technologie en het verleden. Pécau is niet te hoogdravend en laat het avontuur zijn gang gaan. Resultaat, De Mutator, uiterst genietbaar.
- Empire 4
- Hindenburg 3 HC
- Hindenburg 3 SC
- in galop 1
- Jacques Gipar 3
- Liberty Meadows 4
- Lucky Luke (new look) 31
- Lucky Luke (new look) 48
- Moréa 6 HC
- Moréa 6 SC
- Onliners
- Philemon 2
Wat een verademing om John Heijink even weg te zien van het Kapitein Kreiss SF-veld nu hij zich toespitst op deze interessante historische fictie. Weliswaar zit overdrijving en bombastische grandeur hem nog steeds in het bloed, het groteske knalt van de pagina's, getuige de vele aflopende tekeningen en de zwaar gephotoshopte inkleuring. Het levert weinig rustmomenten op, nochtans passages die je wel kan gebruiken om op adem te komen tijdens deze lezersstormram. En toch is Poveglia interessant en vermakelijk, welhaast geloofwaardig. Een half uurtje lekkere wegleespulp.
- Piet Heyn 1 HC
- Piet Heyn 1 SC
- Ravian en Laureline 8 (herziene uitgave - Sherpa)
- Ravian en Laureline 6 LX (herziene uitgave - Sherpa
- Ravian en Laureline 7 LX (herziene uitgave - Sherpa
- Ravian en Laureline 8 LX (herziene uitgave - Sherpa
Eén van de topreeksen in het meisjesstrip-genre en die blijft na elf delen even charmant. Zelfs al kan je de ontknoping voorspellen, Cazenove en William houden het interessant. Vriend of vijand, je grote zus speelt duidelijk een dubbelrol. Of is de jongste 'nu eenmaal zo!' William voegt er een extraatje aan toe door op elke pagina een mini-hoofding te tekenen. Op zijn Franquins. Dubbel genot.
- Sisters 11
- Snippers 8
- Storm - De kronieken van Roodhaar dossiereditie 3
- Tex Willer (kleur) 2
- Trollen van Troy 6 HC
- Trollen van Troy 6 SC
Mick Jagger en Keith Richards sieren de cover van dit achtste deel. Zij het behaarder, maar nog steeds met een even grote bek. De avontuurlijke invulling volgens het stramien van een begrijpelijk verhaal is slechts een kapstok om humoristisch uit de hoek te komen. Veel vernieuwends hebben Arleston en Mourier dus niet te melden, ze leveren slechts het zoveelste deel af van een populaire, goedverkopende reeks. Trollenrockers is een plezant tussendoortje en zal de liefhebbers van het Troy-universum zonder probleem verder inpalmen.
- Trollen van Troy 8 HC
- Trollen van Troy 8 SC
- Urbanus vertelt Mieleke Melleke Mol 24
- Wezentrein, De 7
- Wezentrein, De Integraal 1
- Willems Wereld 18
Wederom een Nederlandse strookjesgagstrip, het blijft een vanzelfsprekend huwelijk. Dit keer is het Jan-Willem Spakman die voortdurend voor intertekstualiteit zorgt en uit zijn subculturenachtergrond put om de gags universeel te kleuren. Samson en Gert, de Smurfen, Bob de Bouwer, de Minions, Sneeuwwitje of Doornroosje, Geert Wilders, Mister Bean, Batman, Zorro, de Aardappeleters afgewisseld met flauwe studentikoze grappen in een gepaste klare lijn-stijl. Soms erg gortig van taal, weinig geraffineerd, de weerslag van Spakmans subcultuur? Leuk.
- Wimpie Comics 1
- Wonderball 3 HC
Weer zo'n ijzersterk anti-oorlogsverhaal met heel veel lezerssympathie voor een gewetensvol soldaat die beslist om zijn missie - na het aanhoren van de barbaarse gruwel - terzijde te schuiven en een andere weg in te slaan. Zo'n ouderwetse heldenrol met hoopgevende acties, zonder de kwalijke gevolgen ervan in acht te nemen, laat staan in te schatten. Chauvel kiest niet voor de pathetische romantiek, noch de obligate heroïek. Hij vult de pagina's met dodend drama. Met een Boivin die zijn mannetje staat en Delf die bijzonder goed aanvullend inkleurt. Parijs, mon amour, ijzersterk.
- WW 2.2 7
- Zielenvreter, De 3 HC
- Zuster Fidelma 2 SC
- Zuster Fidelma 2 HC

Geen opmerkingen: