vrijdag 31 maart 2017

Vijftig stripbesprekingen 2017 (91 tm 140)

Zelfs al brengt Garfield jou weer aan het lachen wanneer hij voor de zoveelste keer Odie in het ootje neemt (8-3) of werkt Jon wederom op iemands zenuwen (1-3), het zijn die steeds wisselend hoofdingen die alle aandacht opeisen. Ze verdienen alleszins een eigen uitgave, zo illustratief mooi. Het toppunt in het pretpark Garfieldland.
- Acriborea 4
- Auguria 1 HC
- Auguria 2 HC
Om de legende helemaal te verlevendigen zet Jérôme Félix de geschiedenis volledig naar zijn hand. Eindelijk weten we hoe het komt dat door die ene goed voorbereide interventie de loop van de Tweede Wereldoorlog werd bepaald. Heel wat bochtenwerk en uitgelaten verklaringen leggen deze 'waarheid' bloot. Om de karakters van de personages (nogal wat protagonisten) verder uit te diepen, had de scenarist best nog een extra deel ingelast. De winnaar van het duivelse spel is Paul Gastine die een ongelooflijke artistieke evolutie maakt en zich kan plaatsen tussen de gevestigde klassebakken genre Biancarelli, Rossi, Meyer. Zeg maar een verbeterde versie van Swolfs. Neet als dat Scarlett Smulkowski zich overtreft met de prachtige inkleuring. De apocalyps vergt heel wat inlevingsvermogen en is ontzettend mooi om naar te kijken.
- erfenis van de duivel, De 4 SC
- F.C. de Kampioenen 93
- Garfield (groot A4-formaat - kleur) 126
- Goblins 1
Hartveroverend. Dat Skottie Young nog lang achter de schrijftafel moge zitten. De tekenaars die hij kiest vullen hem artistiek alleszins goed aan. Twee aparte verhalen met veel inzet, het redden van een afstervende Groot en het redden van de Aarde, dat tweede virtueel toch! Kwalitatief sterk en minder vrijblijvend dan het doet uitschijnen. Sterk werk.
- Guardians of the Galaxy 007
- Guust, Alles van Verzamelbox
- Guust, Alles van 1 HC
- Guust, Alles van 2 HC
- Guust, Alles van 3 HC
- Guust, Alles van 4 HC
- Guust, Alles van 5 HC
- Guust, Alles van 6 HC
- Guust, Alles van 7 HC
- Guust, Alles van 8 HC
- Guust, Alles van 9 HC
Notenkraker Guust slaagt maar niet in zijn opzet (539 en 540). Juffrouw Jannie is zowat de enige die de naïviteit van Guust accepteert net omdat ze zelf zo is, de onschuld zelve (538). Vondelaar heeft beet, zo maar eventjes zes bekeuringen voor Guust op één dag (546). Guust blijft inventief, alleen kan niet iedereen dat waarderen (550, 551, 554). En wanneer Guust het ondertekenen van de contracten eenmalig gunstig wil beïnvloeden, is het hek van de dam (562). Flaters van formaat is een album met méér dan geslaagde grappen.
- Guust, Alles van 10 HC
- Guust, Alles van 11 HC
- Guust, Alles van 12 HC
- Guust, Alles van 13 HC
- Guust, Alles van 14 HC
- Guust, Alles van 15 HC
- Guust, Alles van 16 HC
- Guust, Alles van 17 HC
- Guust, Alles van 18 HC
- Guust, Alles van 19 HC
- kraai op gymschoenen, De
- Man van het jaar 7
Is het schrijversduo Ange nog niet uitverteld? Heb je alles over de Drakenriddersorde al niet gelezen? Veel afleiding en desinteresse bij het begin van dit verhaal, je hebt moeite om je aan deze goddelijke substantie vast te klampen. De indrukwekkende draak van Cossu eist vrij snel alle aandacht op. Naarmate het verhaal echter vordert en de demagogie van de twee religies zich verder manifesteren, wordt De Godin ijzersterk. Subtieler en over twee albums gespreid had dit nog genialer kunnen zijn. Visueel is Cossu klassiek, volgens het Orde-boekje. Maar compositorisch qua pagina-opbouw compenseert hij de tekortkomingen. De Godin, goddelijk mooi.
- Orde van de Drakenridders, De 16 ****
- Ravian en Laureline (herziene uitgave - Sherpa) 6
- Ravian en Laureline (herziene uitgave - Sherpa) 7
- Shadow banking 3
- Smurfen, De en het verloren dorp
- Star Wars Luke Skywalker 5
- Trollen van Troy 7 HC
- Trollen van Troy 7 SC
- Urbanus 173
Een atypische Bec die even de fantasyhorror lichtjes opzij zet (nochtans waart er iets geestrijks in rond) om een moeilijk te definiëren verhaal te schrijven. Met de voice over die vertelt hoe de stofzuigerverkoper Aime Vasten leerde kennen en er bevriend mee raakte. Een mastodont van een vent die op weinig sympathie van zijn omgeving kan rekenen. Voorlopig tast je dus in het duister omtrent Becs bedoelingen met dit personage. Je volgt het pad van twee protagonisten (drie als je de hond meerekent) zonder al maar enigszins in te kunnen schatten waar hun trip toe leidt. Paolo Mottura behoort ook niet tot de categorie artiesten waarmee Bec zich vaak mee associeert. In plaats van donker hyperrealisme heb je hier een cartoony, sfeer-kleurrijke stijl in een licht art nouveau-decor zich afzettend tegen die industriële look van de steden. Witte nacht, intrigerend, maar je nog niet met het nekvel vastpakkend.
- Vasten 1 HC
- Vasten 1 SC
- Veel liefs uit Brussel
- Verborgen Geschiedenis, De 29
- Vertongen & Co Omnibus 2
Het opperste genot, zowel visueel als inhoudelijk. Wat een pracht waarmee Lereculey massascènes uitbeeldt (dubbelpagina's 8 en 9), weidse landschappen tentoon spreidt (16-17, 20), maar ook raffinement (de bloem op pagina 19) en menselijkheid (15) weergeeft. Je moet trouwens ook meteen Lou bejubelen. Zij versterkt de tekeningen van Lereculey met de zachte kleuren, levensecht. Plus dan is er dat verhaal van Chauvel met een lach en een traan, je droppend in een vervolg van een tweeluik en je toch meteen thuis laten voelend (zonder de vorige episode te moeten herlezen). Wat wou je maar al te graag dat dit avontuur nooit eindigde. Hij die slaapt, klasse.
- Wollodrïn 6
- Wolverine 007
- Wonderball 3 SC
Soms heb je verhalen die pas op het einde helemaal openbreken/bloeien. Terwijl je voorheen twijfels had bij Terpants keuze om Jean Respails roman te bewerken, zorgt de bevreemdende Het land van Langvergeten-climax voor een ontstellende openbaring die al het voorgaande in twijfel doet trekken. Fascinerend die twist. De reis zelf is vooral een kleurrijke trip waarbij Terpant alle schilderachtige registers open gooit en indruk maakt met zijn helblauwe, diepdonkere ecoline. Je artistieke hart smelt weg in warme, contrasterende taferelen. Hoe dreigend de lucht ook, het ziet er zo heerlijk zomers uit, met verdorde grasvelden en graanlandschappen in een zonovergoten lucht. De omwenteling in het verhaal is de kers op de taart.
- Zeven Ruiters 3 HC
- Zeven Ruiters 3 SC
- Zielenvreter, De 3 SC

Geen opmerkingen: