zondag 2 december 2007

Bang efter klang

Muziekgoeroe Dirk, nu ook vereeuwigd als Sus & Wis-held, doet je herhaaldelijk watertanden met zijn verse CD-aanwinsten. Paraderend kwam hij showen met de nieuwste Efterklang Parades, achter wiens naam zo waar nog betere kritieken stonden geschreven.
Je krijgt niet elke dag een verhoopte CD cadeau. En plots lag ze daar, nog voor die sublieme Heima overhandigd werd, om je verjaardag te vieren. Ter voorbereiding van Efterklangs afzakken naar Brussel, ideaal om hun nieuw bewandelde paden te verkennen. Zo ben je op z'n minst klaargestoomd en weet je welk vlees je in de kuip haalt. Een overdonderend rijke multivocale reis waarbij het eerder kenmerkende technische aspect van weleer terzijde werd geschoven. Blazers, strijkers, koren, slagwerk, piano, meerstemmige stemmingmuziek. Hoe krijg je dat in hemelsnaam naar een podium verplaatst, toch zeker wanneer dertig gastmuzikanten aan je studioalbum meewerkten?
Met zijn negenen stonden ze op de planken van het Pathé Palace, een Vaartkapoen-organisatie op een andere, heerlijke locatie. Deze oude filmzaal leek geknipt voor dit theatrale optreden. Toch hadden Mads Brauer en bende het liever anders gezien. Het publiek -hoewel enthousiast- swingde niet ten volle uit de pan en bleef rustig weggedoken in de comfortabele zitjes. Het lag niet aan de gedrevenheid van Efterklang, hun enthousiasme was enorm aanstekelijk en deed je gewillig meetokkelen op ritmes, je voet constant bewegend alsof je zelf het drumstel wou (ver)slaan. De op elkaar afgestemde kledij zorgde voor uniformiteit die zich melodieus voortzette in hun krachtige samenspel. Ieder puurde het beste uit zichzelf en stootte krachtige vibes de zaal in. Doldrammende drums, taterende trompetten, gierende gitaren en de veelzijdige multiinstrumentalisten werden extra versterkt door samenhangende samenzang. Ambiance troef. Terecht eiste Casper Clausen dan ook om tijdens het bisnummer Cutting ice to snow tóch recht te staan en mee feest te vieren. Toen pas had je echt spijt er niet anderhalf uur eerder aan te zijn begonnen. Want plots was het feest voorbij en wou je slechts één ding verderzetten: dansen op hun aanstekelijke cadans.
Efterklang, ofte hoe ontwapenende charme een zenuwslopend weekend uiteindelijk vol hoop en warmte laat eindigen. Dan voel je je pas verliefd!
Efterklang. Pathé Palace. Brussel.

Geen opmerkingen: