vrijdag 27 september 2019

Vier van Baker Street 6 - Openbaringen - Team 10 - Ray Panna - Weerwolfwezen

De vier van Baker Street 6 SC -HC
Billy, Charlie en Black Tom worden achternagezeten door de politie en moeten onderduiken. Het is het begin van een achtervolgingsrace vol obstakels – die eindigt met een vreselijk drama... Voor de Vier van Baker Street zal niets nog zijn zoals tevoren.

Ondertussen zijn de tekeningen van Etien veel 'cleaner' geworden, dat schetsmatige is volledig verdwenen. Ondertussen is de inkleuring perfect afgesteld en vult Etien de leemtes op met dimensionale lagen. Ondertussen worden de personages van Djian en Legrand ouder terwijl de politieke machinaties achter de schermen nooit veranderen. Ondertussen blijft De Vier van Baker Street een spannende verademing om te lezen.
26-08-2019
7/10

Openbaringen
Als een aan lager wal geraakte neonazi in stukken gesneden wordt aangetroffen in zijn appartement, is het aan inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedski de moord te onderzoeken. Uit de hand lopende massabetogingen en tegenwerkende veiligheidsdiensten maken dat echter nagenoeg onmogelijk.

Interessant is het om beide vertelvormen naast elkaar te leggen. Bulnes en van der Molen realiseerden deze grafische vertelling (in chiquere bewoordingen 'graphic novel' genoemd) en presenteren gelijktijdig een romanversie. Welke houdt het meest stand? De getekende versie lijdt alvast aan het academische karakter. De stroeve lijnen voelen houterig aan en verlevendigen de te geconstrueerde pagina's niet. Het is echter vooral de lettering en de ballonnen die een stuk van de persoonlijkheid wegnemen. Eveneens storend is het gebruik van antropomorfe personages, dierenkoppen op de mensenlijven. Je moet al van straffe Guarnido-huize zijn om te kunnen overtuigen. De intrigerende reconstructie en de zoektocht naar de moordenaar staan centraal, al is het vooral de psychologische invulling van de hoofdpersoon die het verhaal draagt. Mysterieus, maatschappijkritisch en een beetje blasé. Openbaringen is openbarend.
24-09-2019
6/10

Wij zijn de weerwolfwezen
De Weerwolfwezen willen ’s nachts niets liever dan spelen. Maar Moema, de baas van het weeshuis vindt dat geen goed idee en haar wil is wet. Zijn de Weerwolfwezen Moema te slim af en gaat het ze toch lukken?

Gerard Leever zet de wereld van Paul van Loon om naar een aangepaste stripversie. Geen doorlopend verhaal, wel vermakelijke éénpaginagags volgens het Leever-recept, maw in zijn eigengereide tekenstijl. Soms een beetje averechts in de verhoudingen en poses, wel met karakter. Elke bijdrage aan de AVI-(lees)boekjes van een stripauteur moet je aanmoedigen, dit springt dan ook uit de Zwijsen-ban.
24-09-2019
7/10

Ray Panna mysteries 1
11 maart 1981. Ray Penna, een jonge surfer uit Cornwall viert zijn vakantie in Sri Lanka. Zon, zee en prachtige golven. Wat kan er misgaan?

Syndikaat is een basiskweekvijver voor nieuwe vooral humoristische reeksen, dus moet je de uitgever extra krediet verlenen? Neen, niet alle keuzes zijn immers even gelukkig. Zo deze Ray Penna Mysteries. Bij het doorbladeren valt de ongezonde balans tussen woord en beeld meteen op, de simplistische tekeningen worden tegengewerkt door overvolle tekstblokken. Tijdens het lezen wordt dat onaangename gevoel alleen maar versterkt. Perren Pengelly is te beschrijvend in het beschrijven van het moordmysterie, eentje dat amateurdetective uit de doeken wil doen terwijl zijn visuele karakter geen enkele speurdersuitstraling heeft. Moord in Jungle Bay vat je niet bij de kraag en bezorgt je een onaangenaam nostalgisch gevoel naar een verleden toen de markt niet zo uitgebreid was en je het moest doen met de (onder)matige dingen die verschenen. Te traag en te onnodig complex, toch zeker voor dit soort tekeningen waar eerder gags in overleven.
30-03-2019
4/10

Team 10 1
Wanneer Johnny wordt gekoppeld aan de pas gepromoveerde hoofdinspecteur Sasja ontstaat in Rotterdam een bijzonder politieduo dat direct wordt geconfronteerd met een grootschalige criminele organisatie. De no-nonsens aanpak van Johnny met zijn Classic politie Porsche 911 leidt dan ook tot gekke situaties in het straatbeeld.

Paniek in de stripwereld want met Paniek in Rotterdam wil de nieuwe speler C-edition ook een plek in de reeds overzadigde markt opeisen. Op zich niks mis mee, moesten ze zich nog enigszins met kwalitatieve openers manifesteren. Dit eerste deel van Team10 blinkt uit in amateurisme, qua grafiek Michael Oeming imiterend. Weliswaar met als grote verschil dat de Amerikaan wel weet hoe de actie op een pagina te balanceren. Bovendien mist de inkleuring eenheid en uniformiteit waardoor de fouten in perspectief en anatomie des te meer opvallen. Sinds De Buurtpolitie lijkt het noodzakelijk thrillers dichter bij huis te laten afspelen. Dan mogen onze apenlandjes ondertussen behoorlijk verwilderd zijn, de Amerikaanse actietoestanden lijken des te onwaarschijnlijker. Geef je hen een tweede kans?
01-04-2019
4/10

Geen opmerkingen: