donderdag 26 september 2019

Mickey Mouse - Urbanus 184 - Uchronie(s) Epiloog 2 - Diabolik - Marsupilami 32

Mickey Mouse Horrifikland
Mickey, Donald en Dingo leiden een detectivebureau. De zaken gaan niet goed: al dagen geen opdracht te bespeuren! Mickey denkt er zelfs aan de zaak te sluiten. Maar dan duikt een oude vrouw op die hun vraagt haar katje, Blacky, terug te vinden. Klein probleem: die is voor het laatst gezien vlakbij het ijzingwekkende, verlaten pretpark ‘Horrifikland’.

Schoonheid gekoppeld aan een aanstekelijke humor, Nesme en Trondheim leveren een uitmuntend eerbetoon aan Walt Disney af. Perfect interagerende personages, ondanks de beperkte ruimtes toch steeds voldoende verbazingwekkende expressies aan de dag leggen, alsof je de personages voortdurend met hun animatiestemmetje hoort reageren. Nochtans is de invulling vrij eenvoudig en stereotiep, Trondheim doseert perfect de ingrediënten en weet qua timing de pointe steeds op het juiste moment te laten vallen. Of komt het echt door die weergaloze, kleurrijke pagina's van Alexis Nesme? Verwondering, speels en angstaanjagend met een zweem nostalgie. Horrifikland, zoals een goed spookkasteel: je even de adem benemend om dan achteraf al lachend buiten te stappen.
04-08-2019
9/10

Urbanus 184
Urbanus geraakt maar niet ingesteld op het zomeruur en zo mist hij de bus waarmee hij op schoolreis vertrekt. Gelukkig kan hij op de rug van een gekke zeekoe de schoolbus inhalen. Juffrouw Pussy en meester Bombast begeleiden de leerlingen naar de mooiste bezienswaardigheden in België en Frankrijk.

Met een bezoek aan Het Broodhuis op de Grote Markt van Brussel want daar worden zorgvuldig de kostuums bewaard van Manneken Pis. Ofwel lag dit scenario al ettelijke jaren in de schuif ofwel is de afstand Lokeren annex Tollembeek tot de hoofdstad zo onoverbrugbaar dat de auteurs enige feitenkennis ontbreekt. Sinds 4 februari heeft 'ons' manneken zijn heil gevonden elders in de stad (om de hoek van zijn werkplek). Standaard Uitgeverij heeft zich nog eens toegelegd op mooi, blinkend papier. Meteen een upgrade van de reeks.
08-07-2019
4/10

Uchronie(s) Epiloog 2 Seizoen 2
Corbeyran sluit hiermee het tweede seizoen van dit SF-epos af. 20 albums doorheen 6 onderling verbonden universums, ongehoord in de geschiedenis van de strips!

Niet overbodig omdat Corbeyran eindjes aan elkaar knoopt. Evenmin overbodig omdat Morinière de enige is die zich grafisch staande wist te houden in dit parallelle werelden-vehikel. Wel overbodig omdat al het voorgaande zo verwaarloosbaar is dat zelfs het samenbrengen van die protagonisten je geen barst meer kon schelen. Succes voor degene die de aanzet nog eens wil herlezen. Geeuw.
08-07-2019
5/10

Diabolik 1
De twee Italiaanse zussen Angela en Luciana Giussani bedenken de anti-held Diabolik. Een geniale, ongrijpbare misdadiger, altijd geheel gehuld in het zwart alleen zijn ogen zijn zichtbaar. Na meer dan 50 jaar en miljoenen verkochte stripboeken is Diabolik ongekend populair niet alleen in Italië maar ook in vele andere landen over de hele wereld. In Nederland verschijnen er tussen 1969 en 1975 68 delen van Diabolik om dan geruisloos te verdwijnen.

Gelukkig wordt de 'mythische' figuur van Diabolik gekaderd en krijgt de lezer inderdaad een idee van wie hij deels is, helaas is dit ondertussen zo ouderwets en middelmatig dat het de tand des tijds niet doorstaat. Terwijl er zo veel goeds op de markt verschijnt, is het een beetje sneu dit met de stripmensheid te willen delen. Diabolik, wie ben jij?, achterhaald.
08-07-2019
4/10

Marsupilami 32
Bingo is een stad van casino’s, echte mannen en vette wagens. Een paradijs voor macho’s en de hel voor alle andere mensen op de planeet. Het leven is er een en al blingbling, tot Diane Forest arriveert. Zij komt de oudste cactus ter wereld onderzoeken, voor die verdwenen is. In haar eentje zet ze de hele stad op stelten. En dan blijkt bovendien dat in haar reistas de jonge marsupilami Bibi mee naar Bingo is gereisd. De plaatselijke politie staat op zijn achterste poten.

Op één of andere manier is de kritische loep op de Las Vegasiaanse exploitatieaanpak in een licht gekneld ontwikkelingsland allesbehalve geslaagd satirisch. Colman doet een poging om de rijke Westerling te kijk te zetten in deze spotprent waar ook menig steekpenningen in de gleuf van de gokautomaten verdwijnen. Met Bienvenido a Bingo cashen enkel de auteurs, de welkomstgroet leest op zich al zelf ironisch. In plaats van Wees welkom, zeg je eerder Wees gegroet!
02-08-2019
5/10

Geen opmerkingen: