donderdag 20 oktober 2016

Vijftig stripbesprekingen (1)

Vulkanen lijken vaak slapend ongevaarlijk, soms worden ze echter actief en spuien hun bloedstollende, gloeiende lava. Een natuurgeweld met kwalijke gevolgen. Om mijn besprekingen als dusdanig te omschrijven is natuurlijk overdreven. Maar het ontwaken is tijdelijk een feit. Speciaal voor het 3-dagen-opendeur-feestgedruis van Het B-Gevaar op 20, 21 en 22 oktober: eindelijk vijftig nieuwe besprekingen, doorklikken is de boodschap. Zo over All New X-Men:
Kijk. En dan komt er zo'n flits Brian Michael Bendis tevoorschijn die ervoor zorgt dat deze mutantentrafiek menselijker proporties aanneemt dan degenen die niet geboren werden met een speciale kracht. De eerste geniale flard valt te lezen in het ruimteschip. Wanneer Jean Grey open en bloot zegt waar het allemaal op staat. In deeltje 15 gooit Bendis alle registers open door de relaties verder uit te puren. Soms met woorden, vaak zonder. Intens mooi, ver van al het vechtgeweld dat de Marvelreeksen vaak overwoekert.
- 40 Hours 3
- 100 bullets 23
- 100 bullets 24
- 100 bullets 25
- Abadaringi
- Africa Dreams 4
- Alfa - Eerste wapenfeiten 3
- All New X-Men 4
- All New X-Men 5
- All New X-Men 6
Kinderverhaaltjes met een glimmend laagje stroperige moraal, daar ben je natuurlijk voor te vinden. Vooral het sublieme Red de relvogel waarbij Red in de huid kruipt van een journalist op zoek naar een zoveelste primeur. De informatieverstrekker interpreteert en maakt het nieuws met als extra hoofding boven zijn artikel Zijn we veilig. Zo creëer je een onveiligheidsgevoel zonder dat er een oorzakelijk verband is, een terreurmaatschappij waar iedereen neurotisch rondloopt. Echter wanneer niets van dit suggestieve alles blijkt waar te zijn, wat moet je dan nog geloven? Stel je voor dat het grote nieuws van een échte aankomende wervelende storm iedereen aangelangt en je plotsklaps geen krediet meer hebt. Het lesje op pagina 34 is dan ook tekenend. Een ander pareltje is De prinses en de clown. De vrolijke vreugde, het speelse spel van het vissen naar een onbekende partner tijdens een verkleedpartij. Wat is Red toch zo charmant als clown met een screwballcomedy-apotheose als afronding van het avondje uit. De kater de dag erop is de kers op de taart die je erbij neemt. Alleen al die twee kortverhaaltjes overstijgen het niveau van alle voorgaande titels uit de reeks samen.
- Angry Birds Movie Comics 2
- Antarcides 4
- Antarctica 3
- Bank, De 5
- Batman Detective Comics 3 Keizer Pinguin
- Beestjes 6
- Berentand 4
- Berlin Avenue
- Beverpatroelje, De complete Integraal 4
- Beverpatroelje, De complete Integraal LX 4
- Bff's 2
- Biep & Zwiep 3
Grote Blacksad-liefhebbers hebben dit boek reeds opgepikt bij het verschijnen in het Frans. Uiteindelijk draait het voornamelijk rond Guarnido's ravissante tekeningen en was de bijkomende uitleg niet noodzakelijk. Om toch de Blacksad-honger te kunnen stillen kiest Dargaud alsnog voor een Nederlandstalige versie, zonder aanpassingen of actualisering (het oorspronkelijke boek dateert van begin jaren 2000). Je rijpt mee in het ontstaansproces van de schrijver en de tekenaar. Beginnend met een diepte-interview de nieuwbakken reeks extra belichtend. Soms vraag je je af waarom sommige commentaren niet uitvoeriger geïllustreerd worden. Logisch, want na het gesprek volgt de 'making of' met wafeltjes, layouts, probeersels, schetsen, kleurenexperimenten en de nodige uitleg ter verduidelijking. Kijk je de ogen uit en geniet. Bij een cursus Leer strips lezen kan dit boek illustratief fantastisch werk verrichten. De lettering van de commentaren pasten er minder bij.
- Blacksad 0 Achter de schermen HC
- Blacksad 0 Achter de schermen LX
- Blacksad 0 Achter de schermen SC
- Block 109 7 HC
- Block 109 7 SC
Jean-Yves Delitte eindelijk terug op het rechte pad. Zonder al te veel bochtenwerk een rechttoe rechtaan thriller waarbij beide partijen aan bod komen. Zijn trucje om wederom twee splash pages te incorporeren (14-15 en 32-33) kan de auteur niet laten, het imponeert perfect getimed met een retroLondense sfeer die je eeuwen terug doet wanen. De samenzwering combineert Jack the Ripper met het obligate royalistische gekonkelfoes. Het ene als dekmantel, het andere als detective. Spannend.
- Bloed van lafaards, Het 3
- Bloedkoninginnen: Fredegonde 1
- Bloedvijanden 2
- Buck Danny Classic 3
- Bruce J Hawker Integraal 1
Munuera danst elegant en vloeiend over de pagina's, iets te vluchtig zelfs. Na vier delen wordt het reeds routine en mis je hier en daar finesse in de afwerking. Alsof de artiest het meteen direct op de pagina inkt zonder voorbereidende schets. Qua verhalen verzinnen en uitschrijven mag Munuera zich plaatsen naast Goscinny. Dit straalt volledig de sfeer en humor van de grote Asterixen uit. De running gag rond de mogelijke aanspreekwijze bij edelmannen, het vertelseltje over de levensgevaarlijke krokodil (of toch niet) en onvergetelijk Carapepino die de oplossingen voor het grijpen heeft (de tweede helft van pagina 31) en ze toch niet opmerkt! Bovendien haalt het vaderinstinct van de auteur het. Stoere piraterij, daar ben je niet bang voor. "Maar als mijn dochter kucht of koorts heeft, dan raak ik meteen in paniek." Deze Het goud van San Brandamo is goud waard.
- Campbells 4 ****
- Chimère(s) 1887 4
- Claire 27
- Complot 2 HC
- Complot 2 SC
- Cor Morelli Open dossier 1 HC
- Cor Morelli Open dossier 1 SC
- Corentin 1
- Cupido 35
Bijlange niet meer zo fris, grappig en vertederend als het eerste deel, toch geniet je van Familiegeheimen dankzij Nobs lieflijke, zachte tekeningen, heerlijk ingekleurd. Het 'harde' leven van een alleenstaande vader die zich opoffert voor de opvoeding van zijn vier dochters.
- Dad 2
- Democratie
- Dokus 22
- Doomsday 22220 2
- Douwe Dabbert 9 HC
- Douwe Dabbert 9 SC
- Duplex
- Dwergen 2 HC
- Dwergen 2 HC

Geen opmerkingen: