maandag 31 januari 2011

Angoulême 2011 - Nazinderend

Hoe verscheiden perceptie toch kan zijn. Onderstaande stukje valt te lezen in De Standaard op 31 januari 2011 geschreven door Michel Kempeneers.
"De tentoonstelling La nouvelle bande dessinée francophone, over de alternatieve Franstalige Belgische strip, was wél een hoogvlieger. Eigenlijk was de expo in gang gezet door het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). In de coulissen was te horen dat ze een reactie was op Ceci n'est pas la BD flamande, de baanbrekende expositie die in 2009 de 'nieuwe' Vlaamse strip via twintig auteurs aan de internationale
stripwereld toonde. Verschillende Franstalige auteurscollectieven vonden dat de Franstalige Belgische strip ook zo'n tentoonstelling verdiende. Amper twee jaar later was het al zover.
Uit de expositie blijkt dat de alternatieve scene in Franstalig België een stuk actiever is dan in Vlaanderen. Er wordt meer geëxperimenteerd met de mogelijkheden van het medium. Daardoor is de productie diverser maar vaak ook hermetischer en extremer. Het leidt tot avant-gardestrips die wellicht niet meteen een ruim publiek aanspreken, maar wel een essentiële rol spelen in de evolutie van het medium.
Inventief
Een goed voorbeeld is het Brussels-Franse collectief Frémok. De meeste Frémok-leden zien zichzelf als stripauteurs, maar flirten ook met andere kunsten. Precies daarom valt hun werk het meest op in de expo - in het bijzonder het oeuvre van de Brusselse Dominique Goblet (43), die al jaren een parallelle carrière heeft als illustratrice en kunstenares. Het is geen toeval dat de leerlingen van de Ecole européenne
supérieure de l'image in Angoulême haar kozen tot de laureaat van hun jaarlijkse prijs, zodat Goblet op het festival ook nog eens aan bod kwam met een al even opmerkelijke solotentoonstelling. Net als zijn Vlaamse voorganger twee jaar geleden toonde La nouvelle bande dessinée francophone door zijn inventieve vormgeving ook dat het perfect mogelijk is om minder toegankelijk werk op erg aantrekkelijke wijze voor te stellen. De expo is deze zomer in Parijs te zien, en wellicht later op het jaar in Brussel. Tegen dan zou er ook een begeleidende publicatie moeten zijn."

In schril contrast met de eigen ervaring, vast te stellen op Angoulême 2011 - Expo La nouvelle bande dessinée francophone. Zo verheven en vol van dit geëxperimenteer dat je welhaast zou vergeten dat er ook gewone strips verschijnen.

Geen opmerkingen: