maandag 12 april 2010

Usagi Yojimbo special - Yokai

Stan Sakai die een volledig Usagi Yojimbo-verhaal met waterverf uitschildert, de vijfentwintigste verjaardag van deze reeks was de ideale gelegenheid om er een visueel feest van te maken. De luxueuze hardcover van tweeënzestig pagina's (het verhaal bevat achtenvijftig bladzijden met daarnaast extra een interview en een achter-de-schermen-making of) is relatief duur voor hetgeen je krijgt: een bijna gelijkaardige prijs voor een verzamelbundel van zes losse episodes, de reliëfkaft daarentegen is een pareltje. Vooral het flinterdunne verhaal van Usagi die Sasuke moet bijstaan om dwalende geesten te beletten de mensenwereld over te nemen, is ontoereikend. Sakai koos doelbewust voor een minimale setting om liefhebbers niet bekend met het fenomeen Usagi toch onder te dompelen in diens universum. Veel actie is geboden, de mystieke en fantastische elementen komen aan bod samen met de typische twist op het einde van een goed oneshot-verhaal. Maar net de sterkte, zijnde de verschillende, rijke karakters, wordt gereduceerd door deze beperkte cast.
Natuurlijk is het makkelijk Sakai te bekritiseren op diens zelden geziene kleurenwerk. Dat dook wel eens eerder op de cover van een tradepaperback op, klein genoeg om niet te veel af te wijken van het origineel. Nu, met zo'n volledig verhaal, zijn die watervlekken behoorlijk gesatureerd. Als een kakofonie met weinig uniformiteit. Let op de schitterende potloodtekening achterin die stelselmatig vervaagt. Voor de ene een verrijking, voor de andere een verarming.
Als fan is het moeilijk Stan Sakai terecht te wijzen, toch verheug je je eerder op een volgend volwaardig verhaal zonder toegevingen.

Geen opmerkingen: