vrijdag 12 februari 2010

Boboland globaal, internationaal en mondiaal

De Bobo’s zijn helemaal niet afgeschreven!
Terwijl her en der nog punkers opduiken, blijven ook de bobo’s hun plek in onze maatschappij opeisen. Deze bijzonder welvarende ‘sociale’ klasse slaagt er zelfs in om zich te vermenigvuldigen, zij het symbolisch via een tweede album dat weldra de markt ongetwijfeld verovert. En al voelen de bobo’s zich veilig en zijn ze de koning te rijk in dit vervolg op “Welkom in Boboland”, Dupuy & Berberian maken hen uiteindelijk genadeloos af.
Meer nog dan stripauteurs zijn Dupuy & Berberian observatoren die deze bevolkingsgroep rechtvaardig neerpoten met een zekere ironische terughoudendheid.
Eerlijk of oneerlijk? Fair trade viert hoogtij.
Bio
Dupuy & Berberian zijn een geval apart. Dupuy schrijft terwijl Berberian tekent en omgekeerd schrijft Berberian terwijl Dupuy tekent. Samen vormen ze een uniek duo, een goed geoliede machine, als vier handen op twee buiken. Je kent ze misschien van Meneer Johan, wij laten Boboland van hen op jullie los. Algemene erkenning verdienden ze in 2008 met de Grote Prijs van het Stripfestival van Angoulême.
Even het tromgeroffel. Gek, maar de laatste loodjes wogen minder zwaar. Het was eerder het begin dat moeilijk op gang kwam. Weer een boek vol flarden, met Dupuy & Berberian die toch hard de huidige yuppie-bobo- of welke maatschappij dan ook op de korrel nemen. De onze alleszins. Boboland lijkt chaotisch, met incoherente puzzelstukjes die ogenschijnlijk geen uitstaans met elkaar hebben. Totdat alles samenvalt.
Dat het boek morgen maar al gedrukt is!

Geen opmerkingen: