vrijdag 2 januari 2009

02-01-2009: Fictie versus realiteit

Vaticaan volgt Italiaanse wet niet meer: "vr 02/01/09 16:54 - Het Vaticaan neemt sinds gisteren niet meer automatisch de Italiaanse wetten over. Dat zegt monseigneur José Maria Serrano Ruiz, president van het Vaticaans Hof van Beroep, in L'Osservatore Romano.
Tot voor kort was de Italiaanse wetgeving de belangrijkste bron van het burgerlijk recht in het Vaticaan. Daardoor golden de Italiaanse wetten ook op het grondgebied van de kleine pauselijke stadsstaat, met uitzondering van de wetten die rechtstreeks indruisen tegen de katholieke leer, zoals het recht op echtscheiding en abortus. Krachtens een in oktober uitgevaardigde bepaling van paus Benedictus XVI zal de Vaticaanse wet voortaan niet meer op een deel van de Italiaanse wet gebaseerd zijn. Rechter Serrano Ruiz legt uit dat deze wijziging te maken heeft met "het buitensporig aantal aanvaarde normen in Italië", "het veranderende karakter van het Italiaanse burgerlijk recht" en het feit dat "de wetten te vaak in conflict komen met de principes van de Kerk". Het besluit komt in een periode waar in Italië het debat plaatsvindt over de invoering van de abortuspil en het recht op zelfdoding.
De rechtse regering van premier Silvio Berlusconi, die op ethisch gebied naar de kerkelijke standpunten neigt, betreurt de beslissing van het Vaticaan."

(met dank aan Modan, De Getekende Reep)

Geen opmerkingen: