donderdag 27 maart 2008

Een uitzending teveel: The Last Broadcast

"In december 1995 trekken de presentatoren Steven Avkast en Locus Wheeler met 2 fans van hun kabeltvshow Fact or Fiction naar de bossen van Pine Barrens om in een live tv-uitzending het mysterie van de legendarische Jersey Devil op te lossen. Wanneer de uitzending op een nacht plotseling beheerst wordt door krankzinninge camerabeelden en kreten van doodsangst, blijkt al snel dat de Pine Barrens een afschuwelijk geheim verbergen. Kort daarna keert een man, Jim Suerd, levend terug en vindt de politie na een zoektocht van 2 dagen de dode en verminkte lichamen van de andere filmmakers. Een jaar later maakt de filmmaker David Leigh een documentaire over de geheimzinnige gebeurtenis. Met de teruggevonden filmbeelden en elk bewijsmateriaal dat de van moord beschuldigde en levenslang veroordeelde Jim Suerd kan vrijpleiten, probeert hij de verschrikkkelijke waarheid van de laatste uitzending te achterhalen."
Klinkt bekend, niet? Een referentie naar Blair Witch ligt voor de hand. The Last Broadcast bekijk je echt als een documentaire. De objectieve, afstandelijke stijl serveert je -weliswaar op amateuristische wijze- een onschuldige poging om iemands onschuld te bewijzen. De reconstructie levert verschillende invalshoeken op en zoekt naar de missende link, de ontbrekende schakel die de mysterieuze dader alsnog zou kunnen ontmaskeren. De laatste uitzending zal dan ook nog postuum de oplossing bezorgen.
The last broadcast is minder hectisch dan The Blair Witch. Je geduld wordt niet constant op de proef gesteld en de verveling slaat niet toe, net vanwege die nieuwsvergarende factor. De film valt slechts op het einde door de mand, niet vanwege de ontknoping, wel door het andere perspectief dat plots gehanteerd wordt. Toch de moeite om een keer te zien, liefst alleen. Al is niet iedereen het daarmee eens.

Geen opmerkingen: