vrijdag 18 juni 2010

Dé Nerotiekers stripquiz

De grote vuurdoop, de eerste Stripquiz georganiseerd door de gasten van De Nerotiekers ism jeugdhuis Nijdrop. Die laatste stond in voor het riante gebouw en de catering, terwijl de vzw'ers de vragenlijsten opstelden, de presentatie/jurering verzorgden en de prijzenpot bijeenscharrelde. De ene vond het te traag gaand, de andere te snel. Het ene team zag de oplossingen voorbijflitsen, terwijl het andere naarstig verderzocht. Negentien ploegen namen deel en kregen vragen allerhande voorgeschoteld, steeds met een link naar een bepaald stripverhaal. Had je een algemene kennis, dan geraakte je al ver. Wist je iets van strips, dan geraakte je nog verder. Wat eerst begon als een vriendelijk en plezant onderonsje, kreeg na de eerste Nero-ronde toch meer sérieux. Sleens creatie als kapstok om vragen te stellen over de Dolle Mina's, bonobo's en de Rainbow Warrior. Met thematische inslag kwamen zowel comics, manga's, biologie (de marterachtigen) en Storm aan bod. Andere onderdelen waren iets losser gekozen om toch ook alle categorieën te laten passeren. De eerste echte quizploeg Power Rangers kaapte de grote winnaarsprijzentafel weg, zij het duidelijk met weinig kennersoog en appreciatie. Met een mooie score van 130 op 150 behaalden ze 80%. Ploeg twee had wel een gedegen stripkennis en liet daardoor gefrustreerde specialisten achter zich. Dat merk je wanneer je de commentaren leest van de inteelt crowd op Los Flippos. In ieder geval wordt vanaf nu terug aandachtig gelezen om nieuwe stripvragen te bedenken.

1 opmerking:

BluePowerranger zei

Toen ik googelde naar hoe de editie 2011 in stripmiddens aangekondigd/ontvangen werd, kwam ik op bovenstaand verslag over de vorige editie.

Het moet mij van het hart dat dit verslag toch voor een onaangename nasmaak zorgt bij onze vorige zege.

Wat de sneren naar de Power Rangers betreft:
De organisatie mag op beide oren slapen. Van een “gebrek aan kennisoog” was/is geen sprake: de stripprijzen kwamen bij onze stripliefhebbers terecht, en zijn, naar ik veronderstel, graag en gretig gelezen. Wat de “mindere appreciatie” betreft: ik omschreef de prijzentafel als “bier, strips en bifi, meer hebben stripofielen kennelijk niet nodig ;) ” – mét smiley dus. Enige zin voor (zelf)relativering is nooit weg. Blijft het feit dat het bier meer dan drie jaar over datum was. En dus wel degelijk een B(ier)-gevaar voor de volksgezondheid inhield :frog: ;) Kijk: wederom met smileys. Twee, voor alle duidelijkheid.)

Uit de vermelding dat ploeg twee “wel over gedegen stripkennis beschikte”, leid ik a contrario het verwijt af als zouden wij als “echte quizploeg” die kennis ontberen, en op die manier de overwinning gestolen hebben? Onze derde plaats in het ‘stripklassement’ van dit jaar spreekt dat tegen, denk ik zo.

Meer in het algemeen over inteelt/in crowd:
Door quiz en strips als duidelijk afgescheiden werelden te omschrijven (de mensen “met gedegen stripkennis” versus de “gefrustreerde (niet strip-)specialisten”) versterk je het loopgravengevoel alleen nog maar. En maak je jezelf meteen immuun voor kritiek.

Kijk, in een quiz maken kruipt veel tijd en het is grotendeels een “labour of love”. In een quiz steek je (on)bewust stukjes van jezelf. Opmerkingen en/of kritiek op de quiz worden dan ook (te) makkelijk persoonlijk opgevat. Nu, als je een “algemene quiz met strips als leidraad” wil maken, en die ook via de geijkte kanalen voor de – komt-ie – ‘in crowd’ aankondigt, is het logisch dat quizzers hier hun licht over laten schijnen.

Trouwens, wat dat vermeende inteeltgehalte betreft: recent is de Belgische Quizbond opgericht, die, onder andere via informatie op de website, een inkijk en een overzicht wil bieden van quizzend Vlaanderen. Neem er gerust een kijkje.