zaterdag 28 februari 2009

Balloon Parade Brussel


Het bewijs is er, Brussel heeft vandaag wel degelijk met een grootse potsierlijkheid de strip op zijn Amerikaans de hoofdstad binnengeloodst. Via een zogezegde officiële openingsceremonie wordt het Stripjaar 2009 ingeluid. Eigenlijk is het best interessant om even de persmap erbij te halen en achteraf een analyse uit te voeren van hetgeen al dan niet gerealiseerd werd. Zo beweert de organisatie in 2009 de Brusselse stripmuren te gaan verrijken met nog eens een goeie dertien burenmuren!
Zijn de ambities van dit promotionele beeldverhalenjaar haalbaar? En vooral: hebben ze nut? Heb je na x-aantal geldverslindende projecten daadwerkelijk de idee dat Brussel een stripverhalenhoofdstad is? Dat dit stuk beeldcultuur onderdeel uitmaakt van het hoofdstedelijke bewustzijn? Ik vermoed dat het een losse flodder is die enkel qua budgetbesteding een indruk op de menselijke begroting zal achterlaten.
Op de foto's herken je naast de twee Smurfen, Agent 212 en de zittende Robbedoes, ook Flip Flink en achter het obscure marionetpoppetje verstopt hond Billie, op zoek naar een bot. Holle ballonnen gevuld met lucht, even vluchtig als dit stripjaar.
Balloon Parade Brussel. 28 februari 2009. Vanaf 14u00. Foto's: © Benoît Vanderbeck.

Geen opmerkingen: