woensdag 21 mei 2008

De fillem van Ome Willem: feit of fictie, the Assassination of Richard Nixon

D'r zijn heel wat moordaanslagen gepleegd op Amerikaanse presidenten. Maar die van Nixon, daar is relatief weinig over geweten. The Assassination of Richard Nixon vertelt het waargebeurde verhaal over Samuel Bicke, een man die zich volledig onbegrepen voelt in een volgens hem hypocriete maatschappij die gebaseerd is op leugens en oneerlijkheid. Bicke kan zich maar niet aanpassen aan het dagelijkse leven, zowel op professioneel gebied als in zijn relaties en raakt steeds meer vervreemd van de werkelijkheid. Hij richt zijn frustraties op Nixon, de leider van het land, die volgens Bicke hem zijn stukje American Dream ontzegt.
Verwacht geen tikkende klok die ons ongeduldig laat wachten op dat ene moment wanneer de grote slag wordt uitgevoerd. Je volgt de bescheiden, oprechte Bicke in zijn omgeving, een mislukt huwelijk, misbegrepen samenwerkingsverbanden, beknotte ambities en valse gieren. Het portret zuigt je mee in diens neerwaartse spiraal die hem niet zozeer een wanhoopsdaad laat uitvoeren, wel een statement om net die zuil van de macht -vertegenwoordigd door Nixon- te doen kantelen.
Sean Penn is uiterst geknipt voor de rol. Sober en oprecht tracht hij zich staande te houden in een maatschappij vol waanzin. Je vergeet de acteur. Cheadle en Watts zijn slechts bijzaak. Eén man telt: Bicke. Hoe vergaat het hem?
The Assassination of Richard Nixon, Niels Mueller. ***

Geen opmerkingen: